U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Feestvarkens uit Berlikum verslaan pechvogels OG Huizum op NK

Het dames trio van KV Berlikum wist zaterdag in een dramatisch, en uiterst spannend verlopen finale van het NK-kaatsen in Welsrijp het Friese import trio van OG Huizum te verslaan.

Het NK-kaatsen (De Bond) voor dames werd zaterdag voor de zesde keer in zijn historie gewonnen door een trio uit Berlikum. Na een uiterst dramatisch en spannend verlopen finale won het partuur Ilse Tuinenga, Leonie van der Graaf en Harmke Siegersma van het Friese import trio van OG Huizum Marije van der Meer, Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra. OG Huizum wist nog nooit te winnen, maar gezien het getoonde spel had dit misschien wel de eerste keer kunnen, en misschien ook wel moeten zijn.

Voor het in groten getale toegestroomde publiek, was het een finale om van te smullen met de beste dames kaatsers van dit moment binnen de lijnen. Bij winnaar Berlikum was opslager Ilse Tuinenga met haar vertoonde opslag een klasse apart. Zij kreeg goede steun van de reeds met kaatsen gestopte Leonie van der Graaf, maar die liet zien dat zij nog steeds met de besten (zo niet de beste) voorinse kan wedijveren. Achterinse Harmke Siegersma liet soms een paar steekjes vallen, maar maakte haar paadje bij de winnaars meer dan schoon. Bij OG Huizum was onder leiding van coach Alinda Kleefstra het 'import' trio Nynke Sijbrandij (ex Boazum) en Manon Scheepstra (ex Franeker) de gehele dag goed op slag, daarbij goed gesteund door Marije van der Meer (ex Goënga). Vooral met de twee gedreven en elkaar alsmaar opfokkende perkspeelsters Sijbrandij en Scheepstra viel zaterdag niet te spotten.

OG nam in de finale een verdiende 3-1 voorsprong nadat op 2-1 4-4 Nynke Sijbrandij eerst een bal over de boven rammelde en daarna (zij had de eerste opslag overgenomen) met een onverwerkbare opslag de kaats kon behouden. Even leek de partij daarna in hun voordeel uit te vallen bij een stand van 3-1 6-6 toen alweer Sijbrandij de kleine kaats gemakkelijk kon passeren, maar de bal (te) ver uitsloeg en de bal langs de verkeerde kant van de paal uit het veld verdween (3-2). Zij herstelde deze misvatting met een bovenslag op 6-0 en was het verschil weer twee eersten. OG leek daarna op rozen te zitten bij een 6-4 voorsprong. Een geweldige retourslag vanaf de boven van Leonie van der Graaf (had daarvoor ook al de voorminstopslag van Siegersma overgenomen) gooide echter roet in het eten en was de aansluiting weer daar. Ilse Tuinenga trok met een verwoestende opslag daarna de stand weer helemaal gelijk. Onder aanvoering van Manon Scheepstra kwam het Huzumer trio weer op 5-4 voorsprong. De strijd leek gestreden toen het drietal op 6-2 kwam. Een misser aan de opslag en een bovenslag van Siegersma zette 6-6 op de telegraaf, waarna Tuinenga haar zoveelste bankgarantie afgaf met een verwoestende zitbal: 5-5. Het laatste eerst verliep voor het Huzumer trio dramatisch. Scheepstra sloeg de bal na een misser over de boven (2-2) en met behoud van twee kaatsen op 2-4 kwam het eerste 'matchpoint' voor OG. Sijbrandij vuurde een bal richting perk die Scheepstra bij de boven gemakkelijk had kunnen retourneren, maar miste jammerlijk. Met alles aan de hang (5-5 6-6) was er eerst nog een vijf minuten durende (kramp)blessurebehandeling voor Van der Meer. Ilse Tuinenga raakte daardoor allerminst van de wijs en gaf haar volgende bankgarantie af. Zij vuurde een verwoestende en onverwerkbare bal richting perk en liet OG Huizum met een kater achter.

OG Huizum coach Alinda Kleefstra: "Dit is pijnlijk. Ik ha even gult. Keatsen is een nuver spultsje. Berltsum is taai en keatsen al jierren meielkoar. Dat is een geoliede machine. Wij ha woansdei van tevoren ofspraken makke en goed utfiert. Ik hoop dat su alle trije yn Huzum wenjen bliuwe en oar jier wer een kans". Met een glimlach: "su sizze dat we goed ynkocht hawwe. We ha djip yn de buidel tast. Mar foar een Huzumer is dit pijnlijk. Vooral foar Manon Nynke en Marije, ze ha geweldig keatst".

Achterinse Manon Scheepstra was de stuwende kracht binnen het Huizumer trio. Manon Scheepstra: "Dit is enorme zuur. Het is duidelijk dat wij het betere partuur zijn en zoveel kansen gehad maar maken het niet af. Vijf vier zes twee voor mag je niet uit handen laten lopen. We staan de gehele dag goed te kaatsen. Marije slaat vliegend op de gehele dag. We hebben bewust gekozen de finale dwingend te spelen. Dat werkte ook. We hadden ze in toom. Maar dat je het dan niet afmaakt is echt '...' we verpesten het voor onszelf".

Geheel onterecht voor de kaatsliefhebber neemt Scheepstra het vooral voor zichzelf extra kwalijk en moest haar teleurstelling even afgezonderd en eenzaam afkoelen in de bosjes. "Ik neem het mezelf ook kwalijk. Ik weet niet wat ik deed" (red. bij een stand van 5-5 6-4). Van een zekere overconcentratie was volgens Scheepstra geen sprake. "Ik heb dat wel een beetje nodig en Nynke heeft dat ook nodig. Als het te rustig blijft zijn we 'sleeuw'. We hebben dat nodig om even extra gas geven en om ons op te fokken. Maar ik ben nu niet blij"..

Er stonden 26 afdeling parturen op de lijst. Uitslagen OG Huizum: Leeuwarden (5-2 6-4), Folsgare 5-1 6-0, Wommels 5-3 6-6, Grou 5-0 6-2, Berlikum 5-5 6-6.

It Wetterlân Grou (Nynke Sinnema, Marte Altenburg, Ymkje Yntema) zorgde voor een verrassing door er met de derde prijs vandoor te gaan.

Heren hoofdklas zaterdag

Trio Gert Anne van der Bos, Renze Pieter Hiemstra en Sjoerd de Jong wisten zich op de uitnodigingswedstrijd in Holwerd in de kransen te slaan. Sjoerd de Jong werd voor het eerst in zijn carrière op een hoofdklasse wedstrijd uitgeroepen tot koning.

Heren hoofdklas zondag

De vrije formatie partij zondag in Berlikum werd een prooi voor het trio Menno van Zwieten, Hijlke Bruinsma en Erwin Zijlstra. De premiewinnaars Gert Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Tjisse Steenstra kwamen na een 2-5 achterstand nog wel even terug naar vijf eersten gelijk, maar verknoeiden het gehele laatste eerst daarna aan de opslag: 5-5 6-2.

 

Discussieer mee