U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Frans bezoek voor leerlingen Stedelijk Gymnasium

Vanaf 14 november tot 19 november a.s. komen er 34 Franse leerlingen uit Normandië voor een uitwisseling met het Stedelijk Gymnasium naar Leeuwarden.

De Franse leerlingen zijn gekoppeld aan klas 4 van het Stedelijk Gymnasium en komen dinsdagavond aan. Ze verblijven bij de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium thuis. Op woensdag, donderdag en vrijdag is er een programma vol activiteiten. Donderdag worden er bijvoorbeeld allerlei workshops gegeven. Op zaterdag kunnen de gastgezinnen zelf met de Franse logeés op pad gaan om bijvoorbeeld de Sinterklaas intocht bij te wonen. De leerlingen hebben voorafgaand aan de uitwisseling al veel contact met elkaar gehad via o.a. social media. In april is het tegenbezoek. Dan ontvangen de Franse leerlingen de Nederlandse leerling bij wie ze in huis hebben gezeten.

Geertje Kooistra is docent Frans op het Stedelijk Gymnasium en vindt de uitwisseling een meerwaarde voor het vak: “Een taal is niet bedoeld om te leren vanuit een boek. Juist het contact met mensen die de taal spreken, maakt dat een taal gaat leven. Het contact dat de leerlingen vooraf al onderling hebben via social media maakt me heel blij.” Naast taalontwikkeling leren leerlingen door de uitwisseling ook over elkaars cultuur. “Want hoe dichtbij Frankrijk ook is, er zijn wel degelijk verschillen met Nederland”, aldus Geertje Kooistra.

De Franse leerlingen hebben een opleidingsrichting met extra Engels. De communicatie tussen de leerlingen zal gedeeltelijk in het Frans en in het Engels zijn. Naast het programma dat vanuit school wordt aangeboden, maken de leerlingen zelf plannen om na schooltijd nog van alles te gaan doen, zoals: schaatsen, de intocht van Sinterklaas bezoeken en een dagje naar een Waddeneiland.

Het Stedelijk Gymnasium biedt leerlingen een Gymnasiumopleiding. De school houdt rekening met verschillen in aanleg, capaciteiten en belangstelling: wie meer kan en wil, krijgt alle gelegenheid zijn talenten te ontwikkelen. Dit kan op het gebied van leren zijn, maar ook op het gebied van kunst, sport of sociale activiteiten. Het Stedelijk Gymnasium heeft twee gebouwen, die vlak bij elkaar liggen: het schoolgebouw aan de Noorderweg en De Manege aan de Arendstuin. De school is een erkende Begaafdheidsprofiel School (BPS) en biedt hoogwaardige begeleiding aan extra begaafde leerlingen.

Discussieer mee