U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Fries Museum betrekt Friezen bij ontrafelen fotomysteries

Achter de schermen van het gesloten Fries Museum gaat het onderzoek naar de collectie van Fryslân door. In februari startte het museum een project waarbij Friezen konden meedenken in het onderzoek naar de omvangrijke fotocollectie.

In een openbare oproep vroeg het museum om informatie over 74 glasnegatieven die in 2001 geschonken waren. De kracht van het collectief werd snel bewezen: van ruim de helft van de foto’s werd ontdekt wie erop staan, waar ze gemaakt zijn en wat het verhaal erachter is. Het museum gaat de hulp van het publiek vaker inroepen. De zoektocht staat nu in het teken van de foto’s van de familie van Daniël Draaisma (1867-1931). Via friesmuseum.nl/mysteries kan iedereen meehelpen aan het oplossen van de fotomysteries.

In 2001 ontving het Fries Museum een buitengewone schenking: een doos vol glasnegatieven van klein formaat. De foto’s van vóór de Eerste Wereldoorlog tonen voornamelijk mannen, vrouwen en kinderen in de buitenlucht. Wie deze mensen waren en waar zij vandaan komen was onbekend. Om antwoorden te krijgen op deze vragen startte het Fries Museum in februari, online en via Historisch Tijdschrift Fryslân, met succes een zoektocht naar nieuwe informatie.

Discussieer mee