Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Friesland: meest ongunstige provincie voor elektrische autobezitters

Friesland is, vergeleken met andere provincies, ongunstig voor automobilisten die elektrisch rijden. Friezen die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen, hebben relatief weinig gemeentelijke aanvraagopties en hoeven niet te rekenen op een laadpaal dichtbij huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Vattenfall, dat onderzoek deed naar elektrisch rijden in Nederland.

Om elektrisch rijden in Friesland te stimuleren, bieden ‘slechts’ vijf van de achttien gemeenten (28 procent) hun inwoners de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Van alle provincies scoort Friesland het laagst. Landelijk ligt dit percentage fors hoger (gemiddeld 79 procent). Openbare laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privéterrein kunnen opladen, bijvoorbeeld wanneer zij geen garage of eigen oprit hebben.

Landelijk is de periode tussen aanvraag van de laadpaal en realisatie (plaatsing van de paal) 18,4 weken. Van alle Friese gemeenten maakte alleen Achtkarspelen bekend hoe lang ze verwachten dat het duurt, namelijk achttien weken. Hiermee zitten ze rond het Nederlandse gemiddelde.

Maximale loopafstand tot een laadpaal
Begin 2019 was er voor gemiddeld twee elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot gemiddeld vier elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019.

Gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. Friesland kent, van alle provincies, gemiddeld de grootste loopafstand. De gemiddelde maximale loopafstand naar een laadpaal in Friesland is 325 meter. Dit is, van alle provincies, de grootste afstand en 24 procent meer dan landelijk gemiddeld. Het landelijke gemiddelde is 262 meter.

Foto: Vattenfall/Jan Willem de Venster

 

Discussieer mee