U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Friezen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel

Inwoners van Fryslân geven een 8 voor het belang van duurzame voedselproductie. Dit blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) onder 1828 leden van Panel Fryslân. De koers van schaalvergroting lijkt op z’n retour en de roep om meer duurzame vormen van voedselproductie wordt groter.

Het FSP onderzocht hoe inwoners van Fryslân denken over duurzame voedselproductie, de agrarische sector en het Friese landschap.

Een aanzienlijk deel van de inwoners van Fryslân let op de herkomst van producten als zij boodschappen doen. Zo geeft bijna twee derde aan dat zij minimaal wekelijks voedselproducten kopen die een milieu- of dierenwelzijnskeurmerk hebben. Hier wordt vooral bij vlees en eieren op gelet. Driekwart zegt ook extra voor landbouwproducten te willen betalen als er in de productie aandacht is besteed aan duurzaamheid.

Niet alleen aan de productiekant kan worden gewerkt aan verduurzaming, maar ook aan de consumentenkant is het belangrijk dat er duurzaam met voedsel wordt omgegaan en dat er bijvoorbeeld geen voedsel wordt verspild. Opmerkelijk is dat hoger opgeleiden dubbel zo vaak voedsel verspillen als lager opgeleiden. Van de lager opgeleiden geeft 18% aan dat zij wekelijks eetbaar voedsel weggooien terwijl dit bij hoger opgeleiden 43% is.

Grafiek: het aandeel mensen dat eetbaar voedsel weggooit, uitgesplitst naar opleidingsniveau

Discussieer mee