U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Friezen laten 28 miljoen euro liggen bij energiecontract

Consumenten die na de contractperiode hun energiecontract laten doorlopen, komen automatisch in een relatief duur, variabel tarief. De groep die nog nooit is gewisseld van energieleverancier laat hierdoor veel geld liggen. Dit jaar ruim een half miljard. In de provincie Friesland laat men 28 miljoen euro liggen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer.

Independer analyseerde de overstapcijfers, het gemiddelde energieverbruik en de verschillende energietarieven per provincie. Ook werden de variabele tarieven van de goedkoopste aanbieders afgezet tegen de tarieven van de drie marktleiders.

Naast de landelijke besparingsmogelijkheden, die uitkomen op een raming van ruim een half miljard euro, keek Independer ook naar besparingsmogelijkheden op provinciaal niveau.

Uit een analyse met de overstap-index van Independer blijkt dat de besparingsmogelijkheden per provincie flink verschillen. Zuid-Hollanders hebben de meeste mogelijkheden om te besparen: in totaal 165 miljoen euro. Dit terwijl alle huishoudens in Flevoland slechts uitkomen op ongeveer 12,5 miljoen euro. Inwoners van Friesland laten ook veel liggen; totaal 28 miljoen euro.

347 euro besparing per huishouding in Friesland
Ook de potentiële besparingen per huishouden lopen uiteen op provinciaal niveau. Een huishouden in Drenthe kan in potentie 383 euro besparen, terwijl Flevolandse huishoudens naar een potentiële besparing van 254 euro kijken. Een huishouden in Friesland kan in potentie 347 euro besparen.

Het verschilt kent twee oorzaken; enerzijds verschilt het energieverbruik per provincie, anderzijds verschilt het percentage overstappers per provincie. Alle provinciale en lokale verschillen in overstapgedrag, energieverbruik en potentiële besparingen zijn terug te vinden op de onderzoekspagina van Independer.

Discussieer mee