U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Geart de Vries stopt als directeur Historisch Centrum Leeuwarden

Na twaalf jaar stopt Geart de Vries als directeur van Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). In 2021 wordt De Vries 65 en vindt dat een goed moment om het stokje over te dragen.

Het HCL heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een breed erfgoedcentrum. Het naar buiten treden, de publieksfunctie, is steeds belangrijker geworden. Door de toevoeging van het beheer van de Oldehove en het Pier Pander Museum transformeerde het voormalig gemeentearchief zich tot een instelling voor een breed publiek.

Geart de Vries: “Het HCL is steeds meer een publieksinstelling geworden. Er komen misschien steeds minder mensen op de studiezaal, omdat heel wat archiefstukken inmiddels zijn gedigitaliseerd, maar een breed publiek weet het HCL te vinden om verhalen te horen over hoe het vroeger was in de stad en in de 35 dorpen.  Men komt voor lezingen, stadswandelingen en educatieve projecten.”

In het Culturele Hoofdstadjaar 2018 trokken de HCL-onderdelen, onder meer het drijvende Paviljoen Liwwadders in het water bij de Prinsentuin met speelse historische presentaties, een record aantal bezoekers uit binnen- en buitenland.

Het afgelopen half jaar is het HCL helemaal heringericht met twee keer zoveel ruimte voor tentoonstellingen, onder meer met een nieuwe vaste presentatie Verhalen van Leeuwarden en een nieuwe grote ontvangstruimte in de eerdere studiezaal aan de noordkant van het gebouw. Eerder dit jaar werd het grote DNA-kunstwerk bij de ingang van het HCL geplaatst, een blijvende herinnering aan het ‘buisjes’-project DNA/LWD2018 waar het Historisch Centrum partner van was.

Voor zijn overstap naar het HCL, in 2009, werkte De Vries 27 jaar bij Omrop Fryslân, jarenlang als eindredacteur van de landelijke televisie-uitzendingen. Binnenkort komt de vacature voor directeur HCL online.

Discussieer mee