U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Gedetineerden PI Leeuwarden gaan fietsen voor KWF

Bijna tachtig gedetineerden die een straf uitzitten in de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden gaan fietsen voor het goede doel. Samen met zo’n vijftien gevangenismedewerkers doen ze op zaterdag 2 november mee aan een spinningmarathon in de sportzaal binnen de bajesmuren. De opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding.

“Onze dikke en hoge gevangenismuren houden veel tegen, maar helaas niet die vreselijke ziekte kanker”, zegt Peter Foekema. Hij werkt als penitentiair inrichtingswerker in de Leeuwarder gevangenis en is initiatiefnemer van de actie. Directe aanleiding was het overlijden van een collega, afgelopen zomer als gevolg van kanker. Zijn ziekte en overlijden maakte diepe indruk op personeel, maar ook gedetineerden.

Peter Foekema: “Deze collega was niet de eerste die is getroffen door deze ziekte. Helaas maken we dat te vaak mee. Ook in mijn directe omgeving zie ik wat kanker kan veroorzaken. Eigenlijk kent iedereen wel iemand die hieraan is overleden of ermee te maken heeft gehad. Om iets te kunnen doen aan de bestrijding van kanker is geld nodig. Veel geld. Dus vandaar dat ik heb besloten om in actie te komen. Ik wilde iets doen. In de gevangenis ben ik al betrokken bij de spinninglessen voor gedetineerden. Dus vandaar dat ik op het idee kwam om een spinningmarathon te organiseren.”

Het idee werd direct omarmd door de gevangenisdirectie en de collega’s van Peter Foekema. “Maar wat ik vooral mooi vind is dat ook veel gedetineerden enthousiast reageerden en mee willen doen. Laten we niet vergeten dat het gewoon mensen zijn, die in hun omgeving eveneens geconfronteerd worden met deze ziekte of zelfs binnen de gevangenismuren.”

De gedetineerden trekken zelf ook de portemonnee. “Ze hebben 150 euro ingezameld. Als je weet dat ze 76 cent per uur kunnen verdienen door te werken in de gevangenis, is dat natuurlijk een heel mooi bedrag. Maar belangrijker nog dan het bedrag is het gebaar van deze mannen. Prachtig dat ze iets willen doen voor een goed doel”, benadrukt Foekema.

Zaterdag 2 november gaan de gedetineerden, samen met gevangenispersoneel, de hele dag op de trappers staan tijdens de spinningmarathon in de sportzaal in PI Leeuwarden. “Sporten is sowieso goed voor gedetineerden. Het is een mooie uitlaatklep en goed voor de gezondheid. En sport verbroedert, dat wordt met deze actie nog maar eens onderstreept.”

Initiatiefnemer Peter Foekema doet er alles aan om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. In de hal van de gevangenis staat een aantal door hem zelf gemaakte schilderijen waar collega’s op kunnen bieden. Op één van de kunstwerken is al een bod van honderd euro uitgebracht.

Doneren voor de actie kan via: https://acties.kwf.nl/fundraisers/peterpiwer/bajes-spinningmarathon

Discussieer mee