U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Geen Uldrikis bij Cambuur, Van der Meer terug van interlands met Haïti

Bij de laatste training van SC Cambuur voor het duel met Go Ahead Eagles zit de nieuwe spits Robert Uldrikis in de dug-out. Hij is er zaterdag niet bij. In tegenstelling tot de andere internationals. Daarbij hoort ook Jhondly van der Meer.


Jhondly van der Meer is terug in Leeuwarden als vers international van Haïti. Een maand geleden werd hij via Instagram benaderd door de voetbalbond. Dat leidde tot een oproep, waar Van der Meer op toehapte.

Hij speelde in de oefenduels met Bahrein (6-1 nederlaag) en Jordanië (2-0 winst) beide keren negentig minuten. Dat had Van der Meer niet verwacht, maar toch maakte het indruk: "Ik heb ervan genoten. Het was mooi weer en een mooie omgeving, het was echt geweldig."

Het besef dat hij zich nu Haïtiaans international mag noemen, is er bij de negentienjarige Van der Meer nog niet helemaal. "Het voelt nog wel een beetje raar. Het moet nog een beetje binnenkomen. Over een paar dagen besef ik me denk ik dat wat ik meegemaakt heb, wel iets bijzonders is."

De omstandigheden waren pittig. In Bahrein, waar de wedstrijden gespeeld werden, was het overdag veertig graden. En dan is het voetbal ook nog eens compleet anders. "De temperatuur speelde een grote rol. Hier in Nederland wil je toch graag voetballen. In Haïti is het iets meer lange ballen, meer fysiek en op snelheid. Dat was wel weer even wennen."

Groot talent

Voor het duel met Go Ahead Eagles zit Van der Meer weer bij de selectie van Cambuur. Hij maakte in de eredivisie nog geen minuten, maar dat moment komt volgens trainer Henk de Jong steeds dichterbij.

"Jhondly is een heel groot talent. Die gaat straks ook spelen. En dat is onze eigen jongen, van onze eigen club. Die ontwikkelt zich net zoals Alex Bangura", vertelt De Jong, die in Van der Meer een rechterverdediger ziet.

Roberts Uldrikis speelde met het nationale elftal van Letland drie interlands de afgelopen week. Hij is niet helemaal fit teruggekomen en mist daarom het duel met Go Ahead Eagles. "Volgende week hoop ik er weer bij te zijn. Morgen ga ik het team vanaf de tribune aanmoedigen", vertelt de nieuwe spits van SC Cambuur.

De eerste dagen bij zijn nieuwe werkgever zijn goed bevallen. "Woensdagavond laat ben ik hier gekomen. De club, de mensen eromheen en de stad zijn heel leuk", vertelt Uldrikis op zijn tweede werkdag.

FC Sion, dat op het hoogste niveau in Zwitserland speelt, is zijn vorige club. Toch wilde de Let per se naar Cambuur. "De Nederlandse competitie staat hoger aangeschreven dan de Zwitserse. Dus ik zie dit als een mooie uitdaging voor mij."

Henk de Jong heeft de zo gewenste spits er nu bij. Wat zeker is, is dat je Uldrikis een lange spits mag noemen. Hij is 1.98 meter lang. "Ik ben een hardwerkende spits. Ik kan mijn hoofd goed gebruiken, omdat ik lang ben. En met mijn voeten ben ik ook niet slecht", vertelt Uldrikis.

De Letse spits is niet de enige nieuwe speler die de afgelopen dagen is aangesloten bij Cambuur. Ook Filip Krastev traint voor het eerst mee. "Zo! Die kan wel goed voetballen", heeft De Jong al gezien. "Hij is links- en rechtsbenig, die snel kan denken. Dat is een goede speler." Hij kan op alle plaatsen op het middenveld uit de voeten en aan de buitenkant van de aanval.

De basisopstelling van Cambuur gaat op één plaats veranderen. Jamie Jacobs begint in de basis. Dat liet zich al wat aankondigen na zijn twee doelpunten tegen FC Twente. Michael Breij schuift van het middenveld naar de aanval en de Hongaar Tamás Kiss zit daardoor op de bank.

Dat was voor De Jong geen lastige keuze. Kiss speelde namelijk ook interlands met Hongarije onder de 21 jaar. "Die jongens vliegen heel Europa door. Hij heeft woensdag vanaf zes uur 's ochtends tot tien uur aan het reizen geweest", zo zegt de trainer van de Leeuwarders, die de voorkeur geeft aan topfitte spelers.

In het vorige seizoen had Cambuur het drie keer, waarvan een keer voor de beker, heel moeilijk met Go Ahead Eagles. Thuis werd met 2-0 en 2-1 verloren en uit eindigde de wedstrijd tussen beide teams in 0-0. De Deventenaren leken een manier te hebben gevonden om Cambuur te bestrijden.

Volgens De Jong lag dat anders. In de bekerwedstrijd stelde hij andere spelers op en in de uitwedstrijd had Cambuur volgens de Drachtster verdiend om te winnen. Van een angstgegner wil De Jong absoluut niet spreken. "Elke ploeg had het lastig met Go Ahead Eagles. Die zijn volledig terecht gepromoveerd."

Discussieer mee