U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Gemeente presenteert Ontwerp-uitwerkingsnota Sociaal Domein

Woensdagmiddag heeft de gemeente haar ontwerp-uitwerkingsnota Sociaal Domein gepresenteerd.

Afgelopen juli is door de gemeenteraad groen licht gegeven voor het ‘Koersdocument Sociaal Domein’. In het document staan de veranderingen voor de komende jaren op het gebied van wmo, jeugd en participatie. Onderdeel van die veranderingen is het vormen van een alliantie voor lokale wmo-taken. In het koersdocument staat beschreven dat vanaf 2020 een groot deel van het werk in het wmo-veld uitgevoerd gaat worden door samenwerkende partijen in één of meer allianties. Een alliantie zal in de kern bestaan uit de sociale basis, bestaande uit bewoners- en vrijwilligers-(organisaties), en professionele organisaties voor ondersteuning. Samen pakken zij het overgrote deel van de hulp- en ondersteuningsvragen op zonder belemmerende regels en schotten.

De gemeente vindt het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen, voor zichzelf kunnen zorgen, zorgen voor een veilig opgroei- en opvoedklimaat voor kinderen, een
eigen huishouding kunnen voeren en actief mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven. Het uitgangspunt is dat bewoners in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn om
deze doelen te realiseren.
Als bewoners het niet redden om met hulp van het sociaal netwerk, de eigen buurt en/of vrijwilligers voldoende zelfredzaam te zijn, kinderen gezond en veilig op te laten groeien of deel te nemen aan het maatschappelijk leven, kunnen zij een beroep doen op ondersteuning vanuit de gemeente.

De afgelopen maanden is er een marktverkenning geweest met het werkveld. Instellingen hebben hun visie op de alliantie kunnen geven die gebruikt is bij het maken van een ontwerp uitwerkingsnota. De nota  wordt nu voorgelegd aan de marktpartijen en de Adviesraad Sociaal Domein met de vraag om er een reactie op te geven. Pas daarna wordt de uitwerkingsnota definitief gemaakt en wordt er over besloten door B&W en gemeenteraad.

Discussieer mee