U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

GGD: meer besmettingen in Fryslân, maar te vroeg voor conclusies

In Fryslân zijn de laatste dagen meer coronabesmettingen vastgesteld, maar het is te vroeg om daar conclusies uit te trekken. Dat zegt GGD Fryslân. Fryslân is nog altijd de provincie met het laagste aantal besmettingen, landelijk gezien vlakt de stijging van het aantal coronagevallen af.

Dagkoersen, nog geen lijn
De GGD liet vandaag weten dat er 16 nieuwe besmettingen in Fryslân zijn vastgesteld, waarvan 3 in de gemeente Leeuwarden (de GGD communiceert de gemeenten sinds vandaag weer, via een digitale kaart met RIVM-data, red.). Ook woensdag kwamen er veel nieuwe patiënten bij: 12. Onduidelijk is waarom het aantal besmettingen de laatste dagen in de lift zit. “Het zijn dagkoersen”, zegt de gezondheidsdienst. “Het zit nu boven de tien, maar het is niet zo dat het elke dag verdubbelt. Tot nu toe zit er geen lijn in, zoals die elders te zien is. Pas als er een trend te ontdekken is, is er reden tot zorg.”

Volgens de GGD hobbelt Fryslân met het aantal coronagevallen wat achter Brabant aan, al hoeven we ons geen zorgen te maken over ‘Brabantse toestanden’. “Op grond van de getallen niet. De Brabanders hebben carnaval gehad en gingen later op skivakantie. Dat heeft eraan bijgedragen dat het daar zo uit de hand is gelopen.”

Stijging speelt op hele Friese vasteland
De stijgende lijn in de vastgestelde coronabesmettingen speelt op het gehele vasteland van Fryslân, zegt de GGD. “Het verspreidt zich in alle gemeenten.” De gezondheidsdienst communiceert de gemeenten, waarin de patiënten wonen, vanaf vandaag weer wel, het geslacht en de gemiddelde leeftijd van de patiënt blijven achterwege. “Wij registreren de coronatests. Dit zijn de tests voor zorgmedewerkers en inwoners die ademnood hebben en medische zorg behoeven.”

En dus komen veel Friezen die zich bij de huisarts melden met milde coronaklachten, zoals koorts, niet in de statistieken voor. Het werkelijke aantal coronagevallen ligt dus veel hoger, benadrukt de GGD. Hierdoor is voorzichtigheid nog altijd geboden, waarschuwt ze.

Naar de huisarts, geen zelftest
De afgekondigde coronamaatregelen - zoals de anderhalve meter afstand, geen groepsvorming en zoveel mogelijk thuisblijven - moeten het virus een halt toeroepen. En een bezoek aan de huisarts, zegt de GGD. Want wie (vermeende) coronaklachten heeft, moet naar een huisarts en moet niet grijpen naar een zogenoemde 'corona-zelftest', zegt de gezondheidsdienst. De 'corona-zelftest' is sinds kort te koop op het internet en vindt ook in Fryslân gretig aftrek. "Deze zelftests zijn alleen onbetrouwbaar en wij raden het gebruik ervan af", aldus de GGD.

Discussieer mee