U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Golikova en Murakami winnen De Zilveren Bal

De vierde editie van De Zilveren Bal bij de vrouwen ging naar de Russische Angelina Golikova. Bij de heren was Yuma Murakami uit Japan de rapste.
Met een record aantal van ruim 1600 enthousiast meelevende toeschouwers, was de vierde editie van De Zilveren Bal een doorslaand succes. Bij de dames vestigde de Russische Angelina Golikova een nieuw baanrecord en was met 10.375 sec. in de finale de rapste voor Janine Smit uit Heerenveen en de Japanse Konami Soga. Zij nam de titel over van de gestopte Karolina Erbanova.

Bij de heren maakte de Japanner Yuma Murakami zijn favorietenrol waar door in een tijd van 9.633 sec. de honderd meter te slechten. Daarmee werd hij de opvolger van Olympisch gouddelver Michel Mulder die de trofee vorig jaar wist te winnen maar nu in de halve finale sneuvelde tegen de nummer twee, Laurens Dubreuil uit Canada. B-junior Stefan Westenbroek (Ommen) zorgde met zijn derde plaats voor een Nederlands tintje op het podium bij de heren. Toernooi directeur Jan Ykema, de eerste Nederlander die een zilveren plak won op de Olympische Spelen in 1988, is samen met collega schaatser Karsten van Zeijl het brein achter de organisatie van De Zilveren Bal die in De Leeuwarder Elfstedenhal wordt verreden.

Jan Ykema: “Dat idee is ontstaan een jaar of vijf geleden toen Karsten van Zeijl en ik tegen elkaar zeiden, wat zou het leuk wezen dat wij eens een wedstrijd kunnen organiseren over 100 meter met drie in de baan. Nu met de vierde editie wordt het een begrip”.
Op de vraag om van topsporter naar schaatsbobo te promoveren doet Jan Ykema lachend over. Nu hijzelf een groot evenement moet organiseren, heeft Ykema wel meer respect gekregen voor de schaatsbobo’s. Ykema: “Ik voel mij geen Bobo hoor, maar ik ben er wel achter gekomen dat als je wat organiseert, dat er heel wat komt kijken voor je een toernooi van de grond gekregen hebt en waar je als sporter nooit aan denkt”.

In zijn sportloopbaan kon Ykema nog wel eens tegen een bobo ‘aanschoppen’. Ykema: “Ik kwam ze alleen maar tegen bij het buffet en dacht dan wel eens, daar staan die bobo’s weer vooraan. Maar ik heb nu wel door dat scheidsrechters en alle mensen die daar aan meewerken, zijn er al veel eerder dat de sporters komen. Die zijn er al dagen mee bezig”. De keuze voor een honderd meter toernooi past dan ook helemaal bij de aard van toernooi directeur Ykema: “De eerste honderd meter dat was wel mijn dingetje. Van pupil tot junioren A ben ik altijd Nederlands kampioen geweest. De eerste keer dat wij met zijn drieën in de baan schaatsten bij het IJsgala in Heerenveen, 30 jaar geleden of zo, toen won ik de allereerste honderd meter wedstrijd. Die honderd meter is op mijn lijf geschreven”. De keuze om De Zilveren Bal in Leeuwarden te organiseren was een bewuste keuze: Ykema: “Ja, ik ben nog steeds een IJsleeuw. Ik ben al 40 jaar lid van ijsvereniging De IJsleeuwen, heb ook les gegeven in de oude ijshal en ben blij dat wij in het noordelijkste deel van Friesland ook een ijsbaan hebben”. Ykema is naast organisator ook trainer van het Gewest Friesland en heeft dan ook goed inzicht in de aanstormende Friese talenten. “Het is een kwestie van tijd dat wij de eerste kampioen uit St. Anna Parochie, uit Marssum, Blija of Ferwerd kunnen bejubelen”.

Over de vijfjarige lustrum editie van De Zilveren Bal volgend jaar is Ykema optimistisch. “Volgend jaar is de finale van de World Cup in Heerenveen en dan hebben wij hier heel veel toppers. Dan is het ook makkelijk ze onder te brengen bij onze sponsor Van der Valk. Maar daar zijn we nu al mee bezig”.

Toernooidirecteur Jan Ykema:

Discussieer mee