U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Grouster museum zendt podcasts uit als alternatief voor oorlogstentoonstelling

Museum ‘Hert fan Fryslân’ in Grou heeft op zijn website een podcastserie geplaatst over Sem Davids. Dat is gebeurd, omdat de tentoonstelling ’75 jaar Vrijheid, Grou in Oorlogstijd’ niet te bekijken is door het coronavirus. Davids was een Joodse journalist die twee jaar lang verslag van de oorlog deed vanuit het voormalige raadhuis in Grou.

In het raadhuis aan de Raadhuisstraat hield Davids zich van 1943 tot 1945 schuil in een kast. Hij schreef er dagelijks een handgeschreven bulletin, maar was ook journalist en stenograaf voor illegale nieuwsberichten voor Grou en omgeving. De meeste van de bulletins van Davids belandden, uit veiligheidsoverwegingen, in de ovens van Halbertsma’s Houtfabriek, maar de documenten uit een periode van drie maanden bleven bewaard.

Grouster journalist sprak de podcasts in
Hert fan Fryslân zou de bulletins van Davids tonen in de expositie ’75 jaar Vrijheid, Grou in Oorlogstijd’, maar deze expositie is voorlopig niet te zien vanwege het coronavirus. Daarom kwam er de podcastserie die videojournalist Henk Brinkman uit Grou (foto) op verzoek van het museum insprak. Hij deed dat in de Bunker Bescherming Bevolking in het dorp.

De basis voor de audioserie was het oorlogsverhaal van Davids dat de onderduiker in 1965 zelf publiceerde. De Joodse journalist werkte toen voor de Groene Amsterdammer. Hij was voor de oorlog werkzaam voor de Telegraaf waar hij in mei 1940 eruit "gedonderd" werd, zoals hij dat zelf omschreef.

De podcastserie is te beluisteren via www.museumhertfanfryslan.nl.

Foto: Museum Hert fan Fryslân

Discussieer mee