U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Hardoff-orgel klinkt weer in de Johanneskerk Britsum

Er klinkt weer zuivere orgelmuziek in de kerk van Britsum.

Op zondag 19 mei neemt de Stichting Alde Fryske Tsjerken het geheel gerestaureerde orgel weer in gebruik. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Johanneskerk zal directeur Bert Yedema van orgelmakerij Bakker & Timmenga vertellen wat er zoal onder handen is genomen. Orgeladviseur Theo Jellema laat horen hoe het orgel nu klinkt. Er is ruim een ton geïnvesteerd in het instrument.

Het orgel, geplaatst op een galerij aan de westzijde, werd in 1861 gebouwd door de Leeuwarder orgelbouwer Willem Hardorff. Het onderging sinds de bouw nauwelijks wijzigingen. In het begin van de 20e eeuw werd op het hoofdwerk de Quint 3' door een Violon 8' (vanaf c) vervangen. In 1950 werd een elektrische windvoorziening aangebracht.

Enkele jaren geleden bleek dat het orgel aan een restauratie toe was. Het plan hiervoor werd gemaakt door adviseur Theo Jellema. Hij constateerde dat ‘het orgel materieel zeer goed bewaard is gebleven’, maar dat het wel ‘in zeer slechte staat verkeerde’. Dat gold vooral voor drie zeer wezenlijke elementen
van het orgel: windvoorziening, windladen en pijpwerk.

De fondsenwerving hiervoor ging in 2016 van start. Dit is in nauwe samenwerking gegaan tussen de Stichting Alde Fryske Tsjerken en de Plaatselijke Commissie in Britsum. Dankzij deze
gemeenschappelijke inspanning én hulp van vermogensfondsen kon het werk in 2018 daadwerkelijk
beginnen.

De Stichting Alde Fryske Tsjerken is blij dat het werk nu af is. Het orgel kan nu tijdens de erediensten en tijdens concerten weer goed worden gebruikt.

De officiële opening is op zondag 19 mei om 15.00 uur (inloop) in de Johanneskerk in Britsum. De Plaatselijke Commissie organiseert op zaterdag 25 mei van 15.00 – 16.30 uur een open middag voor orgelliefhebbers. Er is dan gelegenheid voor maximaal 6 personen om het orgel te bespelen.

Foto: orgel Britsum, foto: Stichting Alde Fryske Tsjerken

Discussieer mee