U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

HCL-lezing August Brenninkmeijer

Wiebe Dooper, historicus te Sneek, vertelt over het leven van de medeoprichter van het kledingconcern C&A en daarmee over de vroegste geschiedenis van dit bijzondere bedrijf.

August Brenninkmeijer  (1819-1892) werd geboren in Mettingen en overleed daar eveneens, maar hij heeft ook een aantal jaren in Leeuwarden en Sneek gewoond. Activiteit is mede ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Hollandgänger’ in het Fries Landbouwmuseum (3 augustus-15 december).

Datum: 24 november, Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden / HCL (Groeneweg 1). Aanvang: 14:00 uur. Organisatie: HCL. Toegang: gratis. 

C&A werd in 1841 opgericht in Sneek door Clemens en August Brenninkmeijer. De broers hadden, net als andere Lapkepoepen, al jaren met succes het Friese platteland afgereisd met het pak op de rug. Clemens gold als de beste koopman. Men noemde hem ook wel ‘wonderpoep’. Zijn credo was ‘Clemens ist immer billiger’. In 1881 werd in Nieuwestad 162 in Leeuwarden de tweede C&A-zaak opgericht. Vele andere steden binnen en buiten Nederland volgden. Alle Brenninkmeijers in de leiding van C&A stammen af van August.

Discussieer mee