Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Heechterp ziet er over 15 jaar heel anders uit

Woningbouwvereniging Elkien gaat investeren in woningen in de Leeuwarder wijk Heechterp. De komende tien tot vijftien jaar worden 24 portiekflats gesloopt. Hiervoor komen er woningen in de plaats. Hiermee hoopt Elkien een grotere doelgroep te bereiken, zodat er meer diversiteit komt in de wijk.

De leefbaarheid in de wijk staat al jaren onder druk. Bewoners klagen over onderhoud van de woningen, muziekoverlast en drugsproblematiek. De wijk behoort dan ook tot één van de armste wijken van Nederland. Omdat de eentonige sociale huurwoningen goedkope woningen zijn, trekken ze vooral mensen met een laag inkomen. Doorstroommogelijkheden zijn er niet. Bewoners die hun gezin willen uitbreiden of het financieel beter krijgen, kijken verder en verlaten de wijk.

Portiekflats
De staat van sommige woningen is de afgelopen tijd achteruit gegaan. Elkien stond voor de keuze om de gebouwen te renoveren of te vernieuwen. Uiteindelijk is de keuze gemaakt om de gebouwen te slopen, zodat er nieuwe woningen neergezet kunnen worden. In totaal gaat het om 576 woningen die verdeeld zijn in de portiekflats. In totaal komen er 460 woningen voor terug. Elkien belooft het woningtekort aan te vullen in andere wijken van de stad. Hierover zijn ze nog in gesprek met de gemeente.

Duurzaam mogelijk
‘‘Elkien zal er alles aan doen om de gebouwen zo duurzaam mogelijk te maken’’, zegt directeur van Elkien Harro Eppinga. Zo zal het energieverbruik vele malen lager zijn dan van de woningen die er nu staan. Ook worden bewoners gevraagd om zelf mee te denken over hoe ze de wijk zo duurzaam mogelijk kunnen maken.

Bewoners
De huidige bewoners krijgen de keuze om terug te gaan naar een nieuwe woning, maar kunnen er ook voor kiezen om ergens anders te wonen. Waar de bewoners naartoe moeten op het moment van de sloop is nog niet bekend. Elkien wil voordat de sloop begint, overleggen met de gemeente of er in en rondom Heechterp al nieuwe woningen geplaatst kunnen worden.

Binnenkort organiseert Elkien meerdere bijeenkomsten om bewoners op de hoogte te houden van de plannen.

Zie hieronder het interview met de directeur van Elkien, Harro Eppinga, en wethouder Hein de Haan.

Discussieer mee