Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Henk de Jong vol ongeloof: "Voetbal wordt hier de dupe van, onze club ook"

"Ik vind dit onvoorstelbaar", is de reactie van Cambuurtrainer Henk de Jong na ongeregeldheden in en rondom het stadion, toen zijn ploeg tegen Utrecht speelde. Cambuur won met 2-1 in een wedstrijd die twee keer werd stilgelegd.

De Jong zit na de wedstrijd met een dubbel gevoel. Hij is blij met de drie punten en trots op zijn ploeg, maar baalt van wat er aan het begin van de wedstrijd gebeurde. "Het is zo jammer. Het gebeurt op meer plekken, maar het voetbal wordt er nu de dupe van. Onze club ook."

De mensen die de onrust veroorzaakten, waren volgens De Jong geen Cambuursupporters. "Onze supporters zijn geweldig, daar gaat het heel goed mee. Onze harde kern was hier ook niet bij betrokken. Dit waren heel andere mensen."

Gewaarschuwd
De selectie was van tevoren al gewaarschuwd dat dit kon gebeuren, zegt Mees Hoedemakers. "Je zag het ook al op andere velden, dus we konden het een beetje aan zien komen."

Doelpuntenmaker Jamie Jacobs sluit zich daarbij aan. "We hadden er - jammer genoeg - rekening mee gehouden. Verder hebben we er niet echt last van gehad. Vuurwerk is fantastisch, maar al het andere is zonde voor de club."

Over de wedstrijd kan Jacobs alleen maar positief zijn. "We hebben gewoon hartstikke goed gespeeld. Heel veel intensiteit en energie in de pot gelegd. Dat heeft het verschil gemaakt. Zeker het laatste halfuur kwamen we onder druk, maar we hielden onze rust recht en gaven niets weg."

Jacobs tekende zelf in het begin van de tweede helft voor de 2-1. "Warmerdam kopte 'm niet helemaal lekker weg. Het zijn van die momentjes waarvan je denkt: dit kan wel eens beslissend zijn. Als-ie dan via-via binnengaat, dan is dat top."

Grote stap gezet in verdedigen
Vooral verdedigend maakte Cambuur indruk. Het is het onderdeel van het spel waar eerder dit seizoen wel eens kritiek op was. Maar hoe nadrukkelijk Utrecht ook druk zette na rust, echt in gevaar kwamen de Leeuwarders niet.

"Van tevoren hebben we heel veel gesproken over tactiek, hoe we verdedigend wilden staan", zegt Hoedemakers. "Dat hebben we fantastisch uitgevoerd en daardoor hebben we gedomineerd. We stonden compact, duels gingen goed. Een grote stap vooruit."

Henk de Jong is trots op de progressie van zijn ploeg. "In hardheid worden we zoveel beter. Dit weekend hebben we nog tactisch getraind. Het is mooi hoe de jongens ermee bezig zijn: Erik Schouten voor het bord met een klein groepje hoe je zaken aanpast. Dan geniet ik."

Nadenken
Als het er dan uitkomt, is het helemaal perfect. "We maken plannen, we denken na. Dat wil ik graag. Als ik dan zie hoe het vanavond gaat, wat vind ik dat mooi."

Voor dit seizoen zei De Jong nog dat hij hoopte dat zijn ploeg eind dit seizoen op minstens 34 punten stond. Daarmee zou Cambuur veilig moeten zijn. Inmiddels staan de Leeuwarders na dertien wedstrijden al op 21 punten. "We doen het goed. Als we er nog een paar overwinningen bij pakken, dan zijn we goed op weg. We vechten, wie er ook inkomt. Het is leuk om hier trainer te zijn."

Discussieer mee