"Dit doet pijn", zegt CDA lijsttrekker Friso Douwstra. Het voelde voor hem als vechten tegen de bierkaai.
"Los van het werk als bestuurder en politicus ben je ook gewoon mens. Je werkt er met hart en ziel aan, dan voel je zo'n verlies echt wel", geeft Douwstra toe.
Douwstra wijst naar Den Haag. Hij denkt dat de afstraffing van het CDA met een grote ontevredenheid in de gemeenschap te maken heeft. "Ik denk dat het vooral een duidelijk landelijk signaal is." Douwstra heeft het gevoel dat het negatieve beeld over de landelijke CDA-fractie is afgestraald op de provinciale CDA-fractie. "Je hebt toch dezelfde naam", verzucht hij.
CDA Fryslân heeft er in de campagne bewust voor gekozen zich niet al te veel naast Den Haag te plaatsen. "We hebben hier geen één landelijk kopstuk in de verkiezingstijd gehad, bewust niet. Wij zijn de enige provincie waar wij dat als CDA ook hebben gezegd. Het zijn provinciale verkiezingen."
De kiezer heeft het CDA op het landelijke beleid afgerekend, is Douwstra van mening. "Dit is een heel duidelijk signaal. Dat was het de afgelopen jaren al met de toeslagenaffaire, Groningen, stikstof." Dat merkte hij ook op straat. "Lokaal en regionaal willen wij jullie wel helpen, je mag mijn vertrouwen wel hebben, maar wij zijn klaar met Den Haag. Dat hebben we veel gehoord."
Landelijke CDA luistert te weinig
In de zomer is CDA Fryslân in gesprek geweest met de landelijke top. "Dat heeft geresulteerd in een eerste signaal. Het heeft geen vervolg gekregen, maar een eerste stap is toen wel gezet. Er is wel naar geluisterd, maar ik denk niet genoeg."
Douwstra heeft - demonstratief - niet naar landelijke debatten gekeken. "Alle debatten waren landelijk, ik heb zelf maar één vraag gehad, over stikstof. Over het programma konden we bijna niet in gesprek. Maar de bevolking heeft gesproken", geeft Douwstra aan. "We moeten het hier zelf doen. De kiezer heeft altijd gelijk."
Pak slaag
Het CDA heeft in het hele land flink op zijn donder gekregen. De partij zit al langer in zwaar weer, maar de uitslag komt landelijk als een dreun. Jaren bestuurde het CDA in veel provincies mee, daar zou nu een eind aan kunnen komen. "Dit is een buitengewoon bittere pil", zei partijleider Wopke Hoekstra op de verkiezingsavond. Van de negen zetels in de Eerste Kamer, verliest de partij er vier.
CDA wel open voor gesprek
Ondanks het grote verlies sluit Douwstra deelname in een nieuwe coalitie niet uit. "We zullen er zeker over in gesprek. Dat hebben we de afgelopen maanden ook al gedaan", zegt hij. "Het ligt bij de BBB, als ze ons bellen komen we op de koffie."
Op de verkiezingsavond heeft Douwstra al een bos bloemen aan lijsttrekker Abel Kooistra van BBB overhandigd. "Hij heeft het heel goed gedaan."