U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Het Friese Bataljon beëdigt nieuwe militairen op Hofplein in Leeuwarden

Op woensdag 25 april marcheert het Friese Bataljon weer door de stad. Het is inmiddels een echte traditie: de viering van de jaarlijkse Regimentsdag (soort verjaardag) van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso in Leeuwarden. Dit jaar is de ceremonie op het Hofplein. Dat gebeurt in aanwezigheid van de burgemeester van Leeuwarden en de Consul van Litouwen.

Een aantal van de te beëdigen militairen vertrekt in juli op missie naar Litouwen. Het afleggen van de eed of de belofte is daarvoor noodzakelijk en het is voor een militair een belangrijk moment. Dit gebeurt bij voorkeur in het openbaar, ten overstaan van familie, vrienden en publiek. Zo realiseert de militair zich voor wie hij of zij de taak uitoefent, beschermen wat Nederland dierbaar is. En het maakt inwoners bewust van de taak van de militair.

Aanwezigheid aan Oostgrens Europa

Op dit moment zijn 250 militairen van 44 pantserinfanteriebataljon gelegerd in Litouwen. In juli 2016 besloot de NAVO tijdens de TOP in Warschau tot de aanwezigheid van extra militairen aan de Oostgrens van Europa. Deze versterkte aanwezigheid (enhanced Forward Presence, eFP) bestaat uit vier multinationale eenheden in Polen, Estland, Letland en Litouwen. De eenheid in Litouwen staat onder leiding van Duitsland. Door de aanwezigheid van de NAVO troepen en door samen te oefenen met de Litouwse strijdkrachten geeft Nederland een duidelijk signaal af dat we samen het verdragsgebied beschermen. Dat stelt onze Litouwse bondgenoot gerust.

Discussieer mee