U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Honden- en toeristenbelasting gaan volgend jaar omhoog

Hondeneigenaren en toeristen zijn vanaf volgend jaar duurder uit in Leeuwarden. Dit heeft de gemeenteraad dinsdagavond vastgesteld tijdens de “Mid Term Review”. De MTR is een discussie halverwege de collegeperiode waarin wordt gekeken of de gemeente, met name financieel, nog op koers ligt. 

Bij de meeste gemeenten staat financieel het water aan de lippen. Dat is in Leeuwarden niet anders. Doordat de kosten in het sociaal domein, met name op de jeugdzorg, hard stijgen moeten veel gemeenten bezuinigen of meer geld binnenhalen via de belastingen. Leeuwarden doet beide. Hondeneigenaren en toeristen betalen vanaf volgend jaar meer belasting. Een motie van Gemeentebelangen en de FNP om dit ongedaan te maken kon niet op een meerderheid rekenen. De hondenbelasting gaat volgend jaar met 7,5% omhoog. Ook gaan de leges in de gemeente omhoog. Leges zijn kosten die burgers aan de gemeente moeten betalen bij bijvoorbeeld het aanvragen van een vergunning. 

Leeuwarden bezuinigt ook. Onder andere op het groenonderhoud en op de ondersteuning van de wethouders. Daarbij geeft het de komende jaren onder andere wel meer geld uit aan marketing, de binnenstad en verwarde personen. Ook wordt er fors meer geld uitgegeven aan Cultuur. Vorige week heeft de gemeenteraad de nieuwe cultuurvisie vastgesteld. Hierin willen ze de boost van het culturele hoofdstad jaar 2018 zoveel mogelijk vasthouden.  

Bijna alle gemeenten in Nederland staan financieel onder druk. Dit is door de corona crisis alleen maar erger geworden.  De roep om meer geld vanuit Den Haag wordt dan ook steeds groter. Wethouder Financiën Hein Kuiken is het hier mee eens:  'Er is wel wat gedaan door het rijk maar het is geen structurele oplossing voor de financiële nood die gemeentes ervaren'. 

Verder is er een motie van D66, PvdA, CDA en PAL GroenLinks aangenomen om de Harmonie en Neushoorn meer te laten samenwerken. Neushoorn blijft wel bestaan, maar wat de partijen betreft onder één organisatie. Het college moet dit verder gaan onderzoeken. Al eerder is door de raad besloten de subsidie voor Neushoorn met twee ton te verhogen.

Wethouder financiën Hein Kuiken (PvdA):

Discussieer mee