U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Inbraakgolf in Bilgaard en Westeinde lijkt terug van weggeweest

De politie waarschuwt voor een mogelijke terugkeer van de inbraakgolf in de wijken Bilgaard en Westeinde in Leeuwarden. Het aantal inbraken leek er juist onder controle, zegt Oeble Bouma van het Leeuwarder korps. Alleen waren er de afgelopen maand opeens zes inbraken en een poging tot inbraak.  
Bouma baalt ontzettend van de inbraakgolf die terug van weggeweest lijkt te zijn. “Dit valt ons, als politie, rauw op het dak”, zegt hij. “We brachten het aantal inbraken in Bilgaard en Westeinde flink omlaag, hielden verdachten aan en vroegen buurtbewoners op te letten, wat gebeurde. Nu begint het weer en concentreert het zich in deze twee wijken”.

De nieuwe inbraakgolf begon op woensdag 4 maart aan de Nyckle Haismawei. Hier deden inbrekers tussen de middag een poging tot inbraak bij een woning. Dat gebeurde bij de voordeur en het keukenraam, de veroorzaakte schade was groot.

Inbraken vaak in zelfde buurt, één overloping
De inbraken die volgden, waren op verschillende dagen en tijdstippen, maar vaak wel bij elkaar in de buurt. Zo waren er twee inbraken aan de Hooilanden, volgde er eentje aan de Douwe Kalmawei - om de hoek van de Nyckle Haismawei - en ging een inbraak aan de Tylkedam vooraf aan een inbraak aan de Gealanden. De dieven doorzochten alle huizen en ontvreemden tot dusver een racefiets, twee tablets, een laptop, een mobiele telefoon en een gevulde gereedschapskist.

Eén keer werd een inbreker overlopen: op zaterdag 7 maart om 23.15 uur in een woning aan de Tylkedam. De dief was een licht getinte man van 1 meter 75 lang. Hij was breed gebouwd, had een rond hoofd met donker haar, droeg een zwarte snor en had een donkere jas aan. Een zoekactie naar de inbreker leverde niets op.

Bellen bij verdachte situaties
De politie waarschuwde maandag via social media voor de inbraken. In die waarschuwing stond het verzoek om te bellen bij vreemde situaties. En dat werkt, zo blijkt. “Er wordt nu meer gebeld, omdat er meer opvalt. Het is onrustig op straat.”

Discussieer mee