U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Inbraakgolf trekt dieper de stad in, duidelijkheid in de zaak is er nog niet

De inbraakgolf in Leeuwarden trekt dieper de stad in, maar aanknopingspunten in de zaak zijn er nog niet. Dat zegt Oeble Bouma van de politie. Opvallend is wel dat er 20 procent minder inbraken zijn dan in voorgaande jaren.

Inbraken zijn niet ongebruikelijk in de stad, maar de indamming van het aantal incidenten - 20 procent minder dan in voorgaande jaren - is opvallend. Er is toch een inbraakgolf? Ja, er zijn veel inbraken, maar het zijn er minder dan normaal, zegt Bouma. "We hebben de inbraken beteugeld, onder meer door gericht toezicht houden. Gemiddeld zitten we onder het aantal dat we hadden, over het geheel bekeken. Dat blijkt uit overzichten. Maar ja, elke inbraak is er altijd één te veel.”

Inbraken meer richting binnenstad, politie krijgt meer meldingen
Er waren afgelopen weekeinde zeven inbraken, twee weken geleden waren er vijf. De incidenten zijn steeds vaker in de binnenstad, in Huizum-West en in Nijlân. Sieraden, gereedschap en elektronica zijn vooral gewild, van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Bouma is wel blij dat Leeuwarders meer meldingen doen over verdachte situaties. Mogelijk door het thuisblijven vanwege het coronavirus, maar ook door de berichtgeving op de socialmediakanalen van de politie Leeuwarden. "Wij publiceren consequent over inbraken, waardoor men het weet en gaat opletten.”

Bouma: pas op voor nonchalance
Een eerste conclusie in de oplossing van de inbraakgolf: een combinatie van factoren lijkt te zorgen voor inbraken. “Het is toeval, er brandt geen licht of misschien word je als inbreker wel wanhopiger in deze 'stille' coronatijd."

Toch speelt ook nonchalance van bewoners, die nu vaker thuis zijn, een rol, zegt Bouma. "Een container staat bij een plat dak en een ladder ligt nog in de tuin: daarmee kan je makkelijk ergens op klimmen. Het zijn kleine dingen. Als je even weg gaat, doe dan het raam dicht. En als je in de tuin zit, doe de voordeur dan dicht.”

Onderzoek naar inbraakgolf is in volle gang
De politie houdt de inbraakgolf scherp in de gaten. Er is zichtbaar en onzichtbaar toezicht in de wijken en agenten proberen patronen in de incidenten te ontdekken. "We kijken ook of er matches zijn in het zogenoemde 'opkopersregister'. Dan check je een nummer van een product, zoals van een computer of tv.” Dergelijke matches zijn er in de inbraakgolf nog niet gemaakt.

Analisten van de politie Noord-Nederland hebben de zaak ondertussen ook onder het vergrootglas. “Zij analyseren alles, maken rapportages en geven tips waar je op zou kunnen letten.”

Nog veel onduidelijkheid over daders
Onduidelijk is nog of er één inbreker actief is, of het er meerdere zijn of dat het losstaande incidenten zijn. “Daar kan ik niks over zeggen. Er stond op een gegeven moment één inbreker binnen en er waren er drie die vluchtten in een auto. De tactische recherche kijkt ernaar, want woninginbraken vallen onder de zwaardere zaken. Ik heb nog niet gezien dat zij tot een conclusie zijn gekomen.”

Discussieer mee