U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Ingebruikneming vernieuwd Monumentenplein Kornwerderzand tijdens Dodenherdenking

Het Monumentenplein van het Kazemattenplein is de afgelopen maanden ingrijpend heringericht. Met deze herinrichting zijn de monumenten opgeknapt en beter zichtbaar geworden t.o.v. de omgeving en zijn in een arena-achtige constructie van betonnen elementen zit- en staplekken gerealiseerd voor de groeiende groep belangstellenden. Daarnaast zijn de oude betonnen en betegelde trappen vervangen door stalen trappen van zgn. Cortenstaal.

Verder is op het Monument voor de gevallenen in de Wonsstelling de naam bijgeplaatst van Roelof Lubberts. Roelof Lubberts was buschauffeur van de DABO (Drentse Autobusonderneming). Hij sneuvelde toen zijn bus, voor het vervoer van Nederlandse soldaten gevorderd, op de kop van de Afsluitdijk onder vuur werd genomen door Duitse vliegtuigen.

Op 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking in het Kazemattenmuseum plaats. De herdenking zal vanaf 18.00 uur plaatsvinden bij de drie monumenten. Bij de monumenten worden kransen gelegd, waarna er gelegenheid is tot het leggen van bloemen.

Kinderen van de Johan Willem Frisoschool uit Leeuwarden leggen bloemen bij hetzelfde monument vanwege soldaat Gerrit Kaspersma. Gesneuveld in de Wonsstelling. Gerrit Kaspersma bracht een deel van zijn lagere schoolperiode door op de betreffende school.

Discussieer mee