Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Inwoners hoeven volgend jaar nog niet per kilo afval te betalen

Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Leeuwarden waarbij inwoners hun afval per kilo moeten betalen, is een jaar uitgesteld. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. 

Het zogenoemde diftar-systeem- waarbij zowel de hoeveelheid restafval per inwoner wordt geregistreerd, als het aantal keer dat een ondergrondse container wordt gebruikt- heeft nog een paar haken en ogen. Zo is niet met zekerheid te zeggen dat het aantal klepbewegingen van ondergrondse containers goed wordt geregistreerd.

Overgangsjaar
Daarom heeft het college van B en W besloten om het project een jaar uit te stellen. Volgens wethouder Bert Wassink heeft het uitstel ook een voordeel. "Komend jaar wordt een overgangsjaar. Hierdoor krijgen onze inwoners inzicht in de kilo’s afval die zij weggooien,” aldus wethouder Bert Wassink. “Het is belangrijk dat iedereen inzicht heeft in zijn eigen hoeveelheid restafval." Inwoners kunnen dit inzien via de Omrin-app.

"Weinig draagvlak"
Komende woensdagavond gaat het college met de raad in gesprek over het uitstellen van het diftar-systeem. Het CDA heeft al laten weten dat ze hopen dat uitstel, afstel betekent.  “Het is immers nooit te laat om een slechte aanpassing - die weinig draagvlak krijgt van de burger - te stoppen", aldus fractievoorzitter Sytse Brouwer.

Volgend jaar gaan inwoners als vanouds een vast tarief betalen voor hun afval. Welk bedrag dat precies wordt, bepaalt het college naar verwachting volgende week, zodat de raad het tarief nog voor de jaarwisseling kan vaststellen.

Discussieer mee