Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Itzhak de Laat helpt Nederland aan derde startplek op Spelen

De Nederlandse shorttrackers hebben bij de Olympische Spelen in februari niet twee, maar drie startplekken op de 1500 meter. Nederland is er op het laatste moment in geslaagd om drie plekken af te dwingen. Mede dankzij Leeuwarder Itzhak de Laat.

Nederland moet drie shorttrackers bij de eerste 36 hebben over het klassement van de vier wereldbekers. Dat was tot nu toe niet gelukt, maar als Itzhak de Laat, Jens van 't Wout en Sjinkie Knegt donderdag bij de laatste wereldbeker in Dordrecht de halve finale zouden halen, dan was dat wel zeker.

Van 't Wout, Knegt en De Laat overleefden de voorronden eenvoudig. In de kwartfinale was het echter wat pittiger. Ze moesten bij de eerste drie eindigen om door te gaan naar de halve finale. Van 't Wout moest als eerste en werd derde in zijn heat. De zeven snelste nummers drie gaan door, waardoor Van 't Wout tot de laatste race moest wachten.

De Laat en Knegt in dezelfde race
Daarna moesten De Laat en Knegt tegen elkaar, terwijl ze dus alle twee bij de eerste twee of drie moesten eindigen. Ze reden een goede race door vrij gauw de eerste en tweede plaats in te nemen. Daarachter hielp Vladimir Bykanov uit Israël, die met de Nederlanders meetraint, bij het tegenhouden van Yoshinaga en Treacy. Dat pakte goed uit, waardoor De Laat en Knegt naar de halve finale gaan.

Daarna moest Jens van 't Wout wachten tot de laatste rit, want zijn eigen race was nog altijd te langzaam. Omdat de allerlaatste rit langzamer was en er ook geen shorttrackers een advanced kregen, was het zeker: Van 't Wout naar de halve finale. Maar belangrijker nog: ze hebben ook een derde startplek binnengehaald.

Nederland is nu zeker van het maximale aantal startplekken op de Olympische Spelen.

Friese dames door naar halve finale
Suzanne Schulting en Rianne de Vries plaatsten zich allebei voor de halve finale op de 1500 meter. Schulting won in de voorronden en in de kwartfinale. De Vries won in de voorronden en werd in de kwartfinale derde, wat net genoeg was voor plaatsing. Xandra Velzeboer werd vierde in de kwartfinale en is daarmee uitgeschakeld op de 1500 meter.

Later donderdag volgen nog de voorronden en de heats op de 500 meter met Suzanne Schulting en Itzhak de Laat. Aan het einde van de dag is de kwartfinale van de mixed relay. Het toernooi duurt nog tot en met zondag.

Discussieer mee