U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

‘Joods kind in de klas’ op Friese basisscholen, ook in Reduzum 

De educatietour Joods kind in de klas voor Friese basisscholen start vandaag op CBS De Wrâldpoarte in Garyp. Tijdens de tour vertellen voormalige Joodse onderduikkinderen in 20 schoolklassen over hun onderduikperiode in Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Op 27 mei doet de tour Reduzum aan.

Honderden Joodse kinderen kregen in de oorlogsjaren een veilig onderkomen bij Friese families en werden zo uit handen van de Duitse bezetter gered.

Joods kind in de klas is een project van De terugkeer van de Joodse kinderen, dat in het kader van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog plaatsvindt. Verder is er de komende maand een fototentoonstelling, een documentaire- en podcastserie en een live tv-uitzending over de Joodse onderduikkinderen. In het najaar volgt er nog de muziektheatervoorstelling Smokkelbern over het leven van een Joods onderduikkind. 

De educatietour is bedoeld voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8. Door het coronavirus worden de gastlessen online gegeven. De lessen worden verzorgd door de voormalige onderduikkinderen Naomi Waas (zat ondergedoken in IJlst), Salo Muller (verbleef in Ureterp) en Rob Moscou (eveneens in IJlst).  

Op 27 mei komt de tour in Reduzum" om 10 uur op de basisschool "De Trije Doarpen. Gastspreker dan is Rob Moscou.

De gastsprekers en de organisatie van het overkoepelende project De terugkeer van de Joodse kinderen willen met de educatietour de bewustwording over de Tweede Wereldoorlog onder Friese basisschoolkinderen stimuleren. In de gastles wordt vooral stilgestaan bij wat een oorlog voor kinderen betekent en welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog voor de Joodse onderduikkinderen heeft gehad in hun verdere leven. 

De gastlessen worden aan de basisscholen in Friesland aangeboden door het project De terugkeer van de Joodse kinderen in samenwerking met het Landelijk Steunpunt Gastsprekers in Westerbork.

Discussieer mee