U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

JOVD Friesland: vertrouwen in scholen staat onder spanning na datalek

De bestuurskundestudenten van de NHL Stenden Hogeschool zijn de dupe geworden van nalatigheid van leraren, dat zegt de jongeren afdeling van de VVD Friesland. De school voerde persoonlijke gesprekken met leerlingen. Deze zijn opgenomen en opgeslagen, maar niet goed afgeschermd. Daardoor konden studenten beelden van elkaar bekijken.

Leraren weten, zo stelt de JOVD, niet goed hoe de systemen werken.  JOVD Friesland Voorzitter Susan Drenth: "Ongelofelijk dat zoiets gebeurt na het falen bij de Hanzehogeschool in Groningen."

Persoonlijke gesprekken van leerlingen met docenten moeten te allen tijde worden beschermd. "Het gevoel wat de leerlingen nu hebben is met geen pen te beschrijven. Zij moeten zich onzeker en onveilig hebben gevoeld toen dit aan het licht kwam", schrijft voorzitter Susan Drenth in een persbericht. JOVD Friesland is erg geschrokken dat de school zo onvoorzichtig is geweest en dat een week na de hele heisa op de Hanzehogeschool in Groningen. "Je zou verwachten dat een school extra alert is na het datalek in Groningen", zegt voorzitter Susan Drenth.

JOVD Friesland begrijpt niet waarom deze gesprekken zijn opgenomen. De partij roept de NHL Stenden Hogeschool, maar ook alle andere scholen, op om gesprekken en lessen met leerlingen niet meer op te nemen. Zo wordt de kans op schending van de privacy een heel stuk kleiner. "De leerlingen zullen boos en geschrokken zijn, de hogeschool moet bij zichzelf te rade gaan of dat dit het waard was. Het vertrouwen in scholen staat onder spanning door deze onkunde", aldus Drenth.

Discussieer mee