U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Junioren Hijum Finkum verrassen met historische winst op NK

KV In Nij Begjin uit Hijum-Feinsum verraste op het NK voor junioren (17 tem 21 jaar) met het behalen van het NK (Nederlands Kampioenschap). OP 5-5 6-6 plaatste Laas Pieter van Straten een zitbal.

Wat eerder door het leven ging als De Jong-Nederland partij, werd deze later omgedoopt tot het NK (Nederlands Kampioenschap) voor junioren. In een regenachtig Franeker stonden zaterdag 23 afdeling parturen op de lijst. Berlikum had twee parturen afgevaardigd. Uit de gemeente Leeuwarden waren KV Hijum-Feinsum (mede licht favoriet) en Jelsum-Cornjum-Britsum (Lieuwe van der Werff, Sjoerd Smits, Kevin Jordi Hiemstra) in staat een partuur af te vaardigen. KV It Partoer uit Jelsum moest al in de eerste omloop afhaken na 5-5 6-0 verlies tegen Mantgum.

Trio Giancario Teitsma, Hielke Beijering en Laas Pieter van Straten uit Hijum-Feinsum was in de eerste omloop met 5-4 6-4 te sterk voor Sint Jacobiparochie. Walste daarna eenvoudig door de tweede omloop heen en stuurde in haar derde partij Berlikum 2 met een 5-4 6-0 nederlaag richting douche. Het uitgebluste Franeker werd richting finale geen enkel eerst gegund. In de eindstrijd moesten de mannen uit Hijum Finkum het opnemen tegen Berlikum 1 dat zonder een eerst tegen twee omlopen had overleefd. Richting finale werd met 5-3 6-6 afgerekend met Morra-Lioessens.

In een onderhoudende en spannende finale nam Berlikum een 3-0 voorsprong waarna het trio uit Hijum Feinsum het roer overnam naar 4-3. Een kwaadslag op 6-6 bracht beide partijen weer naast elkaar (4-4). Een buitenslag aan de opslag van Van Straten zette Berlikum als eerste op de vijf eersten en daarna zelfs op 6-4 kwam. Een paar missers bracht beide partijen echter weer in evenwicht (5-5). Pluvius zette bij die stand alle luiken open en moest er een kleine regenpauze worden ingelast. De partij kreeg daarna wat het verdiende: ‘alles aan de hang’ (5-5 6-6). Laas Pieter van Straten bleef aan de opslag uiterst koelbloedig en plaatste een zitbal.

Discussieer mee