U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Knuffelberen duiken en masse op achter Leeuwarder ramen

Knuffelberen: ze verschijnen de laatste twee weken op allerlei plekken in de stad en in de dorpen. Het is een overgewaaide actie uit het buitenland, ontstaan in deze coronacrisis. Met de knuffels achter het raam is er een ommetje door je buurt te maken, waardoor je op 'berenjacht' kunt.

Het idee voor de 'berenjacht' ontstond in Australië en België, naar verluidt door het prentenboek 'Wij gaan op berenjacht' van de Engelse schrijver Michael Rosen. In dit boek gaan een paar kinderen met hun vader op jacht naar een beer. 'Ka Dee' - zoals zij zich op Facebook uitgeeft - gaf afgelopen maand in de gemeente Leeuwarden de aftrap voor een lokale 'berenjacht'.

'Ka Dee' plaatste een bericht op de Facebookpagina 'Corona Hulp Leeuwarden' met het idee voor een Leeuwarder berenactie. Dat leverde veel respons op: tientallen Facebookgebruikers reageerden op het bericht met een foto van een knuffelbeer achter hun raam.

Daarnaast kwam er een speciale Facebookpagina: 'Berenjacht Leeuwarden'. Nikita Zijlstra en Helene Hommema zetten de pagina op. Hierop staan inmiddels ook tientallen foto's van knuffelberen achter Leeuwarder ramen. Een Dokkumse maakte op haar beurt de persoonlijke pagina 'Berenjacht Friesland' aan.

Op 'Berenjacht Friesland' staat een link naar een heuse 'berenkaart', waarop je kunt aangeven dat je een beer achter het raam hebt staan. Op deze kaart is te zien dat er inmiddels zo'n 800 beren achter ramen in de gemeente Leeuwarden staan, waarvan de meeste in Leeuwarden en in Stiens.

Berenjacht door eigen buurt
Nu er veel beren achter Leeuwarder ramen staan, kunnen kinderen - al dan niet met hun ouders - op pad om de knuffeldieren te bekijken. Zo zien ze verschillende beren en kunnen ze de beesten tellen, is de gedachte. Het is met de actie wel de bedoeling om de 'berenjacht' beperkt te houden tot de eigen buurt. Dit omdat je nu door de 'coronamaatregelen' zoveel mogelijk bij huis moet blijven, uitgezonderd de noodzakelijke boodschappen en het halen van een frisse neus.

Discussieer mee