U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Koninklijke Luchtmacht oefent vanaf vliegbasis Leeuwarden

Van maandag 19 november tot en met vrijdag 30 november oefent de Koninklijke Luchtmacht samen met het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) van de landmacht. De oefeningen beginnen op de vliegbasis in Leeuwarden en op de Vliehors op Vlieland.

Zij beoefenen de verdediging van eenheden, objecten en gebieden vanaf de grond tegen vliegtuigen, helikopters en (laser)geleide raketten.  Het DGLC opereert met geavanceerde wapen- en radarsystemen die worden ingezet om luchtdoelen op (middel)lange afstand uit te schakelen. De aanwezige systemen beschermen onder andere tegen bemande en onbemande vliegtuigen, helikopters en kruisvluchtwapens. Een kruisvluchtwapen is een geleid wapen met een explosieve lading welke na de lancering naar zijn doel vliegt.

De F-16’s en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zullen voornamelijk boven de Noordzee oefenen, samen met een aantal andere (civiele) toestellen die de oefening ondersteunen. De landmachteenheden verplaatsen zich al vanaf 14 november door het Noorden van Nederland. Bij deze oefening wordt geen scherpe munitie gebruikt.

Discussieer mee