U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Koud maar zonnig en gemoedelijk Bevrijdingsfestival Fryslân

Het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden was dit jaar weer een groot succes. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar omdat de zon vaker dan verwacht doorbrak, was het druk in Leeuwarden.

De binnenstad van Leeuwarden stond zondag 5 mei bol van de podia en activiteiten voor jong en oud, waarmee op zowel muzikale als inhoudelijke wijze de 74-jarige vrijheid werd gevierd. Traditioneel werd de dag geopend met het ontsteken van het bevrijdingsvuur, dat door estafettelopers vannacht was opgehaald uit Wageningen. Eerder op de dag al werd er een lunch gehouden voor 75-plussers, die bijgewoond werd door eurocommissaris Frans Timmermans. Timmermans bezocht ook de European Village en de Speakers corner op het Plein van de Vrijheid.

Leo-Middelsé sprak met Marre Sloots van de organisatie die vertelde dat het erg druk was.

Op tal van podia schitterden artiesten met de meest uiteenlopende muziekstijlen. Centraal stonden Friese ambassadeur voor de vrijheid Pien Breeuwsma en landelijk ambassadeur Kraantje Pappie. Naast het hoofdpodium van Leeuwarder Courant bij de Oldehove was er een tweede hoofdpodium, het Omrop Fryslân Noardewynpodium in de Arendstuin. Beide werden goed bezocht. Opvallend was de gemoedelijkheid waarop het festival plaatsvond, die ook burgemeester Ferd Crone benadrukte. “Er hing een volstrekt ontspannen sfeer, overal op het festivalterrein. Dat maakte het ook voor beveiliging en aanwezige hulpdiensten een goede dag.”

Bij de vier toegangspunten tot het festival werd extra gecontroleerd op de aanwezigheid van lachgas, wat niet werd aangetroffen. Bij de verschillende bars werden drankjes geschonken in hardcups, die een belangrijk onderdeel vormden van een circulair festival waar organisatie en bestuur naar streven. “Hoewel het even wennen was met halen en inleveren van de bekers, waren de bezoekers positief over deze ontwikkeling. Dankzij veel verschillende samenwerkingspartners konden we ook dit jaar veel aan circulariteit doen, volgend jaar gaan we dat nog verder uitbreiden”, aldus Volkers.

“Bezoekers kwamen werkelijk overal vandaan, het openbaar vervoer had een topdag, parkeergelegenheden stonden bomvol, en ondanks de slechte weersvoorspellingen werd het met een prachtig bevrijdingszonnetje een fantastische dag waarop we op alle mogelijke manieren stil stonden bij vrijheid en de betekenis daarvan”, besluit Volkers.

 

Discussieer mee