U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Landbouwmusea gaan samen, Sunny Boy en Kian naar Leeuwarden

Het Fries Landbouwmuseum (FLM) in Leeuwarden en het Nationaal Veeteelt Museum (NVM) in Beers gaan vanaf volgend jaar samen verder. Het NVM trekt in bij het FLM. En de geprepareerde koppen van wereldberoemde stieren Sunny Boy (foto) en Kian komen mee.

De aanleiding voor de samenwerking was de verkoop van het gebouw in Beers, waarin het NVM zit. Zij zocht vervolgens naar een nieuwe plek of samenwerking. Dit leidde tot contact met het FLM, waardoor nu een samenvoeging van de collecties volgt. Er komen zo'n 2300 objecten, 25.000 foto's en ander beeldmateriaal vanuit Beers naar Leeuwarden. Hiervan is alles gedigitaliseerd.

Veehouderijhistorie, Sunny Boy en Kian
De leidende draad in de collectie van het NVM is de historie van de melkveehouderij. Zo is er veel aandacht voor de kunstmatige voortplantingstechnieken die toonaangevend werden voor veeverbetering. Bijzonder is ook dat de geprepareerde koppen van stieren Sunny Boy uit Schalsum en Kian uit de fokkerij van het roodbonte Maas-, Rijn- en IJsselvee meekomen.

Musea zijn druk bezig met samenvoeging
De musea werken de komende maanden aan hun samenvoeging. Het FLM maakt ruimte in zijn gebouw, het NVM bekijkt haar collectie kritisch en ontdoet het van overlap. De samenvoeging moet eind 2020 een feit zijn.

Discussieer mee