Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leerlingen Beyers Naudé vast in Rome na coronabesmetting

Corona of niet, bij het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden durfden ze een reis naar Rome wel aan. Op de laatste dag van de schoolreis testten 11 schoolkinderen echter positief. De leerlingen en twee docenten zitten nu in quarantaine in hun hotel in Rome.

Baukje de Boer is één van de docenten die meeging op de Romereis van het Beyers Naudé. Er zitten momenteel drie docenten bij de leerlingen in het hotel: één ervan is afgelopen zondag speciaal overgekomen vanuit Fryslân.

De Boer was ook mee op de klassieke reis, maar intussen is ze terug. "Ik ben nog steeds negatief, maar een collega van mij die is achtergebleven, is intussen wel positief."

Geen paniek
Voordat de leerlingen na Rome gingen, zijn er veel voorbereidingen getroffen. Er was veel contact met de ouders en kinderen, zegt De Boer. Toen de leerlingen op 4 februari positief getest werden, was er niet meteen paniek.

"De kinderen wisten heel goed waar ze aan begonnen", zegt de gymnasiumdocente. "Op de reis hebben ze steeds zelftesten gehad. Ze zijn er in dat opzicht heel bewust in gegaan."

"De klassieke reis is de afsluiting van het gymnasium", zegt De Boer. "We hebben het al een aantal keer uitgesteld. Dit was de laatste mogelijkheid. Met de komst van de omikronvariant werd het wel spannend of het dit jaar kon doorgaan.

Toch kon de reis niet zomaar geschrapt worden, zegt De Boer. "De reisadviezen staan gewoon op geel. Je kunt niet zomaar de boel cancelen. Dat loopt richting de ton."

Het gaat goed met de leerlingen die zijn achtergebleven. Ze hebben alle dagen contact met het Beyers Naudé en volgen vanuit het hotel de lessen.

"Een aantal leerlingen maakt op afstand zelf wat toetsen", zegt De Boer. De lessen zijn bovendien momenteel voor alle leerlingen online, ook vanwege de andere coronabesmettingen op de Leeuwarder middelbare school.

In plukjes naar huis
De leerlingen die negatief testen, kunnen morgen terug naar huis. "Zo zal er vrijdag of zaterdag opnieuw een testronde zijn. Het nadeel is dat Italië qua richtlijnen best streng is. We moeten echt eerst negatief testen. We proberen ze eerst in plukjes weer terug te krijgen, samen met het reisbureau."

Voor leerlingen die nog steeds positief testen wordt gekeken of ze met behulp van een doktersverklaring terug kunnen worden gehaald. De extra kosten van de schoolreis wordt door de verzekering gedekt.

Discussieer mee