Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leerlingen OBS Eestroom bereiden en serveren gezond kindermenu

Na een smaakles in de klas, een uitstapje naar een boerderij, een heuse supermarktsafari en flink wat creatief denkwerk, was het gisteren tijdens de World Food Week eindelijk tijd voor leerlingen van OBS Eestroom uit Leeuwarden om hun eigen Kindermenu 2.0 te bereiden en serveren aan hun vrienden, familie en leerkrachten. Het werd een hele speciale avond en bijzondere belevenis voor zowel de leerlingen, leerkrachten en ouders als voor het team van restaurant Post-Plaza, dat het prachtige en chique decor vormde voor deze avond.

De afgelopen twee weken hebben leerlingen van groep 5/6 van OBS Eestroom uit Leeuwarden hard gewerkt aan het samenstellen van het Kindermenu 2.0. Een gezond, duurzaam en lekker menu als alternatief voor de patat, kipnuggets of pannenkoeken die vaak voor kinderen op de kaart staan. Een concept dat in 2018 in Drenthe is ontstaan en dat nu vanuit Jong Leren Eten Friesland ook in Friesland opgezet wordt.

Zelf gerechten bedenken is nog niet zo makkelijk 
Maar zelf een gerecht bedenken, bleek nog niet zo makkelijk, ondervonden ook twee jongens uit de klas. Om op ideeën te komen, ging chef-kok Jarst Bekius met ze in gesprek over hobby's en wat ze in hun vrije tijd graag deden. Vissen! Ze vingen weleens een snoekbaars: "Kun je die eigenlijk eten?" En zo werd dit een van de suggesties voor het menu. De chef-kok maakte daar vervolgens een heerlijk hoofdgerecht van dat bij iedereen in de smaak viel. Het Kindermenu 2.0 staat vanaf nu op de kaart bij Post-Plaza en daarom ontving het restaurant een Kindermenu 2.0 sticker van de kinderburgemeester van Leeuwarden en het Oké vignet van Stichting Kind & Voeding uit handen van wethouder onderwijs Hilde Tjeerdema.

Overal in Friesland lekker en gezond eten
Deze smaakvolle avond was een prachtige afsluiting van het Jong Leren Eten project op deze school, maar een startpunt voor de uitrol van Kindermenu 2.0 in Friesland. Het doel is dat eind 2021 in alle Friese gemeenten een restaurant een Kindermenu 2.0 op de kaart heeft staan. Zodat je overal gezond, regionaal en lekker uit eten kunt met je kinderen.

Discussieer mee