U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden 75 jaar bevrijd: carillonbespeling, kranslegging en vlaghijsen

Leeuwarden is komende woensdag precies 75 jaar geleden bevrijd. Die dag beklimt stadsbeiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk de Stadhuiskoepel voor een bespeling van het carillon. Burgemeester Buma en commissaris van de Koning Brok leggen een krans en de vlag mag in top.

Hensen-Oosterdijk bespeelt woensdag van 12.00 tot 13.00 uur de klokken van de Stadhuiskoepel. Het concert is onderdeel van de Carillon Estafette van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. Deze estafette, voor 75 jaar bevrijding, begon vorig jaar in het zuiden van het land. Het zuiden werd namelijk het eerst bevrijd, het noorden volgde later.

Beiaardier speelt volksliederen en -melodieën 
De stadsbeiaardier speelt het Wilhelmus, het Fries volkslied en allerlei vaderlandse liederen en volksmelodieën. “Het is opbeurende muziek die het idee van bevrijding en vrede kracht bij zet”, zegt hij. “De Duitsers kenden de liederen niet, maar de mensen wel. De volksmelodieën maakten dat je je verbonden voelde met het land."

"Twee bekende volksmelodieën", zegt Hensen-Oosterdijk, "zijn ‘In een blauw geruiten kiel’ en ‘Piet Hein’. Die zul je woensdag onder meer horen. Het geluid reikt ver, omdat het nu zo stil is.”

Kranslegging zonder publiek
Burgemeester Buma en commissaris van de Koning Brok leggen woensdag de krans bij de oorlogsplaquette aan het stadhuis. Dat gebeurt om en nabij de bespeling van de stadsbeiaardier. Publiek mag niet bij kranslegging aanwezig zijn vanwege de ‘coronamaatregelen. “Daarom melden we het tijdstip niet”, aldus gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis.

De kranslegging is wél te volgen via een livestream op de Facebookpagina van de gemeente. De geplande bevrijdingsactiviteiten die voor woensdag 15 april op de agenda stonden, gaan door de coronacrisis niet door.

Gemeente: hijs uw vlag voor de vrijheid
Wie de bevrijding wil meevieren, kan woensdag de vlag uit hangen. Daar riep de gemeente vandaag toe op. Zij geeft aan dat naast de Nederlandse vlag ook de Canadese vlag op meerdere plekken in de binnenstad van Leeuwarden wappert. “Canadezen hebben namelijk een belangrijke rol gespeeld in de bevrijding van onze provincie en van Leeuwarden.”

Discussieer mee