Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

LEEUWARDEN KIEST: Stiens wil meer speeltuinen en seniorenhuizen

Wat moet er anders in uw dorp of wijk? Met die vraag gaat LEO Middelsé de komende weken de gemeente door. In aanloop naar de verkiezingen zoeken we de belangrijkste thema's om voor te leggen aan de lijsttrekkers. Deze keer zijn we in Stiens.

Als het aan Plaatselijk Belang Stiens ligt, komen er meer seniorenwoningen en meer speeltuinen in het dorp. Dat zegt voorzitter Wiebe Nieuwsma van Plaatselijk Belang, na enquêtes onder inwoners voor de dorpsvisie.

Stiensers laten onder meer weten dat er een tekort is aan huizen, vooral voor senioren en jongeren. "Veel mensen wonen in twee-onder-een-kappers en grotere vrijstaande woningen. Vervolgens willen ze graag verhuizen naar kleinere woningen en die zijn niet voorhanden", vertelt Nieuwsma.

Nieuwbouwwijk Steenslân
Daarom wil het Plaatselijk Belang dat de gemeente rekening houdt met starters, maar ook ouderen. Bijvoorbeeld als het gaat om de nog te bouwen wijk Steenslân 2.

Daarnaast moeten de huizen die worden gebouwd, alvast klaar worden gemaakt voor de toekomst, zegt Nieuwsma. "En dan denk ik bijvoorbeeld aan huizen met bredere deuren en een ruimere badkamer. Zodat een senior daar makkelijk kan wonen. En als die het huis dan om wat voor reden dan ook moeten verlaten, dat kan de woning makkelijk door een jongere worden ingenomen."

"Waar vind je zo'n prachtig dorp?"
Daarmee hoopt Nieuwsma vooral dat inwoners van Stiens in het dorp blijven en niet verhuizen naar een andere plaats. "Wat ik hier om me heen hoor is dat mensen hartstikke tevreden zijn over het prachtige dorp Stiens. Winkels, sporten, gezondheidscentrum. Nou, waar vind je zo’n prachtig dorp, die dit allemaal heeft?"

Toch ontbreekt het in Stiens wel aan voldoende speeltuinen. Daarom maakt Plaatselijk Belang zich met een speciale speeltuincommissie hard voor meer speelplaatsen. En ook daar kan de gemeente in helpen, in de vorm van geld. "Want speeltuinen zijn erg duur", zegt commissielid Hilbert Reitsma.

Speeltuinen hebben dorpsfunctie
Volgens Reitsma zijn speeltuinen niet alleen goed voor de beweging van kinderen, maar is het ook goed voor de verbinding. "Afhankelijk van de plaats waar je zo’n speeltuin bouwt, kun je ook echt een dorpsfunctie daar aan geven", zegt Reitsma.

"Zo zijn we nu bezig met een speeltuin bij woonzorgcentrum Skilhiem. Als bewoners  kinderen op bezoek krijgen en de kleinkinderen meenemen, die dan kunnen spelen in de speeltuin, ja dan geniet letterlijk jong en oud."

Discussieer mee