Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

LEEUWARDEN KIEST: Weidum wil planten uit vaarwater

Wat moet er anders in uw dorp of wijk? Met die vraag gaat LEO Middelsé de komende weken de gemeente door. In aanloop naar de verkiezingen zoeken we de belangrijkste thema's om voor te leggen aan de lijsttrekkers. Vandaag kijken we in Weidum. 

De Weidumer Feart bij Weidum zit in de zomer vol met waterplanten. Dat betekent dat kanoen, suppen of bootje varen niet gaat. "Je sleept dan zoveel planten achter je aan, dat je er niet meer doorheen komt", zegt Gert Jan van der Meer van It Pleatslik Nut Weidum.

Dorpsbewoners hopen dan ook dat de planten gauw verwijderd worden. En daar kan de gemeente iets aan doen, zegt Van der Meer. "Voorheen was de vaart geclassificeerd als vaarwater, maar dat label is weg. Daardoor hoeft het Wetterskip het water niet meer te onderhouden als vaarweg."

"Daardoor krijg je dus die groenoverwoekering. Dus aan de gemeente de vraag: classificeer het weer als vaarweg. Dan kunnen we weer varen."

Dat is niet alleen goed voor dorpsbewoners, maar ook voor toeristen en ondernemers rondom Weidum. "We hebben een camping waar je bakje koffie kunt pakken onderweg", zegt Van der Meer.

"En in Jellum zit een restaurant. Het is een prachtige route in dit deel van Friesland waar toerisme niet direct voor de hand ligt, maar er is toch een aantal mensen wat daar prima gebruik van zou kunnen maken."

Discussieer mee