U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden naar zesde plek op NK Tegelwippen

Leeuwarden staat op de zesde plek bij het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Heerenveen en Smallingerland staan in de top vijftien. In ongeveer tachtig gemeenten trekken inwoners tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor meer natuur, zoals geveltuintjes, boomspiegels en verticaal groen.

Het aantal tegels en vierkante meter wordt bijgehouden. Een heleboel tuinen en openbare ruimtes worden tegenwoordig bestraat, omdat dat minder onderhoud kost. Dit kan voor wateroverlast zorgen na flinke buien of voor hittestress. Bij het NK Tegelwippen gaan gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk groen aan te leggen.

Goed voor het klimaat
Zo is er een derby tussen Leeuwarden en Groningen en is Heerenveen de competitie met Smallingerland aangegaan. Leeuwarden doet het goed en staat na een maand zesde in het klassement met meer dan 6.000 tegels.

In de stad komt er steeds minder bestrating. "Hoe mooi zou het zijn als de hele stad een park is", zegt Bonny Veenstra van het groenproject Operatie Steenbreek Leeuwarden. Alle bestaande groenprojecten sluiten zich nu aan bij het NK.

"Heel holland wipt"
Niet iedereen heeft een eigen tuin. Daarom kunnen mensen ook geveltuinen aanleggen. "Mensen kunnen dat aanvragen, wij komen ze aanleggen en de mensen kunnen het zelf beplanten", zegt Niek van de Ven van Leeuwarder projectmanagement NK Tegelwippen. "Organiseer met z'n allen gezellig zo'n dag en vergroen je dorp of je wijk. Heel Holland wipt."

Discussieer mee