U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Leeuwarden onderdeel van International Junior Science Olympiad

Vijftig landen, tien dagen, meer dan driehonderd leerlingen, ruim achthonderd gasten. ’s Werelds meest getalenteerde leerlingen van maximaal 15 jaar komen van 3 t/m 12 december 2017 naar Nederland om de competitie aan te gaan in de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie: op 8 december bezoeken zij daarom Leeuwarden om een programma, verzorgd door Van Hall Larenstein, te volgen bij onder meer het Waterapplicatiecentrum, Vitens en Wetsus. Het is voor het eerst in veertien jaar dat de International Junior Science Olympiad (IJSO) in Europa, in Nederland wordt georganiseerd.

De IJSO organisatie nodigt jaarlijks alle scholen uit om hun havo- en vwo-scholieren te laten deelnemen aan de IJSO voorronden. Ruim 3000 scholieren deden hier afgelopen voorjaar aan mee. Doel is deze leerlingen uitdagen en stimuleren op het gebied van natuurwetenschappen en techniek. Dit jaar is het thema water. Door mee te doen aan deze
internationale wedstrijd, ervaren jongeren de mogelijkheden en kansen die er zijn op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat kan hen helpen bij het maken van een geschikte profielkeuze. Achterliggende gedachte is: ‘de juiste student op de juiste plek’.

IJSO 2017 staat in het teken van water en dan mag Leeuwarden, als European Capital of Water Technology, natuurlijk niet in het programma van deze internationale competitie ontbreken. Leerlingen gaan via een tour langs de Afsluitdijk en het Marne College naar Leeuwarden, waar zij een bezoek zullen brengen aan Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân.

De IJSO is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldevenement. Vorige edities vonden onder meer plaats in Zuid-Korea, Taiwan, Indonesië, Argentinië en Brazilië. Begin december komen alle scholierenteams van de vijftig deelnemende landen samen in Sportcentrum Papendal te Arnhem om te strijden in de grand finale. Voorbereiding en examinering vinden plaats bij de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. SLO, het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling, de Gelderse Onderwijs Groep Quadraam, de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen vormen de organisatie van IJSO 2017. Radboud Universiteit en HAN zijn gastvrouw van deze prestigieuze
internationale wedstrijd.

Discussieer mee