U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden stemt in met nieuwe energieambities

Woensdag stemde de raad van Leeuwarden unaniem in met de plannen in de nieuwe Leeuwarder Energieagenda ‘Daadkracht en Dialoog’. De agenda beschrijft wat gemeente Leeuwarden van 2021 tot en met 2024 gaat doen om in de gemeente energie te besparen en meer duurzame energie op te wekken.

Met de Leeuwarder Energieagenda sluit Leeuwarden aan bij de ambities van de Regionale Energiestrategie (RES Fryslân) en de landelijke klimaatdoelstellingen.

Opwekken van duurzame energie

De doelstelling is dat Leeuwarden al in 2024 38% van de energie duurzaam wil opwekken. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 30.000 huishoudens. Hiervan is 23% duurzame stroom (zon en wind).

In 2024 wil Leeuwarden 9% van de energie bespaard hebben. Het gaat hierbij om woningen en bedrijven (gebouwde omgeving). Hierbij worden al succesvolle projecten voortgezet, zoals bijvoorbeeld de inzet van de Energiecoaches voor minima, die mensen met een kleine beurs helpen de energierekening omlaag te brengen. Ook voor bedrijven worden er extra maatregelen en ondersteuning geboden.

Discussieer mee