Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden wil betere stoepen: "Loop eens met een blinddoek voor over de Nieuwestad"

Waar zet jij je GO-scooter neer? Of je vuilniscontainer? En geef je een beschrijving van jezelf als je iemand ontmoet met een visuele beperking? Zomaar een greep uit dagelijkse situaties waar veel mensen niet over nadenken, maar die voor iemand met een beperking een groot verschil kunnen maken.

Toegankelijkheid, hoe is het daarmee gesteld in onze gemeente? Die vraag stond donderdag centraal tijdens een bijeenkomst in schouwburg De Harmonie.

Er kwamen zowel ervaringsdeskundigen als werknemers van verschillende organisaties op af om verhalen uit te wisselen en na te denken over de vraag: hoe kan het beter? 

Struikelen over een heel klein randje
Uit het publiek kwam onder meer naar voren dat er iets gedaan moet worden aan de stoepen in Leeuwarden: die zijn regelmatig niet recht.

Bijvoorbeeld door boomwortels waardoor tegels omhoog komen. "En dan kun je verschrikkelijk struikelen over een heel klein randje", weet Hilda Snippe uit ervaring. Zij is voorzitter van de Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden. 

Een meter breedte op de stoep
Snippe legt uit dat mensen met een beperking niet alleen tegen ongelijke stoeptegels aanlopen, maar vaak ook tegen stoepen in het algemeen.

"Eigenlijk geldt voor iedereen: probeer je af te vragen of er genoeg ruimte is op de stoep. Als je ongeveer een meter breedte aanhoudt, kan iedereen er langs. Dat is natuurlijk lastiger in de oudere wijken, maar voor ons maakt dat echt een verschil. Anders moeten we over straat en dat is voor ons onveilig."

Hoogteverschil
“Op stoepen staat vaak van alles uitgestald", zegt wethouder Bert Wassink. Hij ziet dat er veel verbeterd kan worden in Leeuwarden. "Dat zijn hindernissen voor mensen met een beperking. En er zit vaak een hoogteverschil tussen de straat en de stoep. Dan denk je, misschien kan de stoep ook wel weg. Eventueel behouden met een ander kleurtje, maar wel op gelijke hoogte met de straat."

Toch is de wethouder ook te spreken over hoe de gemeente ermee omgaat. "Het onderwerp staat stevig bij ons op de agenda. We hebben het er al jaren over en werken er hard aan, maar het kan altijd beter. Daarom is deze bijeenkomst goed. Om te zien hoe de vlag erbij hangt."

GO-scooters als obstakel
Wassink is sinds de jaren tachtig  betrokken bij het onderwerp toegankelijkheid. "Sindsdien is er van alles gebeurd en verbeterd. Tegenwoordig snapt iedereen wel dat je geen trap voor je winkel moet plaatsen. Maar de tijd haalt ons ook in", zegt Wassink.

"Met die GO-scooters bijvoorbeeld. Die zie je overal en worden overal neergezet. Als gemeente hebben we beleidsmatig nog nooit rekening gehouden met GO-scooters en dat dat obstakels kunnen zijn. Dus we moeten goed luisteren naar de mensen die het aangaat en dan samen kijken wat we kunnen doen."

Inclusiviteitsprijs
Daar is binnenstadmanager Hayo Galema het mee eens. Om ondernemers te stimuleren hun winkel toegankelijker te maken, wil Galema vanaf volgend jaar een inclusiviteitsprijs in het leven roepen. "We willen goede voorbeelden in het zonnetje zetten", legt Galema uit.

"En natuurlijk niet alleen de nieuwbouwpanden, maar juist de panden waar een ondernemer echt verandering heeft aangebracht met het doel het toegankelijker te maken." Galema denkt daarbij vooral aan steekwoorden als ruimte, rust en overzicht. "Dus zorg bijvoorbeeld dat er geen stoepborden in de weg staan en dat iemand in een rolstoel naar binnen kan."

"Stap eens in een rolstoel"
Die houding hoopt wethouder Wassink niet alleen bij ondernemers, maar bij alle inwoners van de gemeente voor elkaar te krijgen. Hij stelt Leeuwarders daarom voor om te gaan ervaren hoe het is om met een beperking te leven.

"Loop maar eens met een blinddoek over de Nieuwstad. Met begeleiding natuurlijk. Of stap eens in een rolstoel. Probeer maar eens die heuvels over het water te nemen. Dat is best een uitdaging. En sommige mensen staan elke dag weer voor die uitdaging."

Kies niet je beperking
"Maar", vult Hilda Snippe van de Werkgroep Toegankelijkheid de wethouder aan: "Ik daag iedereen uit om samen met ons een beperking te ervaren. En kies dan niet je beperking. Dat mochten wij ook niet."

Discussieer mee