U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden wil meewerken met onderzoek naar opvanglocatie voor asielzoekers

Leeuwarden wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) helpen bij een onderzoek naar een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. Met dit voorgenomen besluit vragen burgemeester en wethouders de mening van de raad, waarna begin 2021 een definitief besluit kan volgen.

Het gaat om een Regionale Opvanglocatie (ROL) met 350-450 opvangplekken, waar 250 statushouders of evident kansrijke asielzoekers kunnen worden gehuisvest. Mocht niet de gehele opvanglocatie ingezet worden voor de opvang van asielzoekers, dan kan het niet gebruikte deel flexibel worden ingezet voor andere woningzoekenden, zoals studenten, spoedzoekers of arbeidsmigranten.

Het COA wil de opvanglocatie voor minimaal vijf jaar in gebruik nemen, bij voorkeur in de stad Leeuwarden. Het kan daarbij gaan om nieuwbouw of om een bestaand gebouw.

Op dit moment is nog geen concrete plek in beeld voor de vestiging van de opvanglocatie. Dat gebeurt in een latere fase, nadat de gemeenteraad zich heeft uitgesproken over wensen en bedenkingen bij de vestiging van de opvanglocatie en de wegingsfactoren bij de locatiekeuze.

Voor de gemeente is het van primair belang, dat de veiligheid op de eventueel te realiseren opvanglocatie en de omgeving daarvan gegarandeerd kan worden.

 

Discussieer mee