Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarden wil straatintimidatie beter in beeld krijgen: "Onveilig gevoel is geen pretje"

Mensen moeten aangifte doen van straatintimidatie. Dat is de enige manier om een goed beeld te krijgen van hoe groot het probleem in Leeuwarden is.

De gemeenteraad van Leeuwarden praatte woensdagavond over het probleem. Steeds meer jongeren hebben er last van. Dat bleek wel bij de bijeenkomst van de Leeuwarder gemeenteraad. Vele jongeren waren daar om de raadsleden bij te praten over wat zij zelf hebben meegemaakt. Ook werden de conclusies van eigen onderzoek van de jongeren besproken.

"Ik kan niet alleen over straat" 

Zo maakte Nente Francke haar profielwerkstuk over intimidatie van vrouwen tussen de 15 en 35. Verder hebben Naomi Kroese en Perrin Bottema met behulp van de organisatie Tienskip een enquête uitgezet. In beide gevallen was de conclusie duidelijk: straatintimidatie is een groot probleem.

De oplossing hebben ze niet direct, maar wat wel kan helpen, is een meldpunt. Dat zegt Kroese: "Er is nu geen zicht op hoe vaak het voorkomt en waar. Met een meldpunt krijg je dat wel en dan kun je gericht acties ondernemen."

Kroese is zelf regelmatig slachtoffer van intimidatie. Het beïnvloedt haar leven zeer: "Ik kan niet alleen over straat. Ik ben altijd afhankelijk van andere mensen. Het beperkt mij wel. Dat onveilige gevoel is ook geen pretje."

Een app naar Rotterdams voorbeeld

De VVD, ChristenUnie en het CDA hebben het onderwerp nu op de agenda van de raad gezet. Zij willen zo snel mogelijk actie. Carlijn Niesink (CU): "In Rotterdam is al een app. Daarin kun je direct aangeven wat er gebeurde: riep iemand je na of gebeurde er wat anders? Als dat in andere steden kan, kan dat wat ons betreft hier ook. Dat is echt wel een van de grote oplossingen waar we naar willen gaan kijken."

Eerst moet wel duidelijk worden gemaakt wat er precies wordt verstaan onder straatintimidatie, aldus Jolanda van der Berg van de politie Leeuwarden.

Ze schrok van de brieven aan de gemeenteraad van mensen die zeggen geïntimideerd te zijn. "Ik had voor mijzelf een bepaald beeld van intimidatie. Maar nu denk ik: dit had direct gemeld moeten worden. Daar is sprake van schennis. Dat vind ik wel ernstig. Dat zijn gewoon strafbare feiten."

Een breed begrip

Nu wordt er alleen amper aangifte gedaan. Hoe groot het probleem precies is, is bij de politie dan ook niet duidelijk. "Het begrip is nu te breed", zegt Van der Berg. "We zouden naar mijn idee een schifting moeten maken."

Een app of een meldpunt zou kunnen helpen, denkt Van der Berg. Ze dringt daar ook op aan bij de raadsleden: "Dan kunnen wij een goed beeld krijgen van de hotspots en daar kunnen wij dan de zaken goed oppakken."

Naomi Kroese en Perrin Bottema zijn na afloop van de raadsvergadering tevreden. Het staat nu op de agenda en er is oog voor de problemen die de jongeren op straat tegenkomen. Ze hopen dan ook dat het meldpunt of de app er snel komt.

Discussieer mee