Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarder dbied deelt nog wel boetes uit

Meer dan de helft van de bibliotheken in Nederland deelt geen boete meer uit als een boek te laat ingeleverd wordt. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS.  dbieb in Leeuwarden doet dit bewust nog wel.

De boetes leveren ook inkomsten op. De Leeuwarder bibliotheek krijgt ieder jaar 80 - tot 85.000 euro aan 'telaatgelden', aldus Hans van der Veen van dbieb. Vroeger was het soms wel 160.000 euro per jaar, maar met de 'ontlezing' van de maatschappij neemt ook dit bedrag af.

De bibliotheek heeft bewust de boete nog niet geschrapt. Wanneer een boek langer bij iemand thuis ligt, worden de consequenties voor de beschikbaarheid van de collectie groter. En de Leeuwarder bibliotheek moet wel alert zijn op de collectie: "Toen we van het Beursgebouw naar de Blokhuispoort verhuisden, moesten we een aardige ingreep doen in de omvang onze collectie. We hadden in de Blokhuispoort namelijk veel minder vierkante meters tot onze beschikking."

Maar Van der Veen wil het effect van de boetes ook niet overdrijven. "Het lijkt heel dramatisch dat we met zo'n streng boetesysteem werken, maar aan de andere kant zijn wij ook erg servicegericht. Je kunt 24 uur per dag via onze website verlengen, er is een speciale app voor op de telefoon en je kunt ook nog bellen met ons servicebureau."

dbieb wil alleen van het boetesysteem af als het overtuigd is dat het geen gevolgen heeft voor de 'roulatiesnelheid' van de boekencollectie, zodat de gebruikers van de bibliotheek tevreden kunnen blijven, zegt Van der Veen.

 

Discussieer mee