U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Beluister fascinerende verhaal van de Leeuwarder nazi-jager Jack Kooistra

Beluister het fascinerende verhaal van de Leeuwarder journalist en nazi-jager Jack Kooistra via http://uitzendinggemist.leo-fm.nl/wo17-A.mp3 (programma start op 6.45). Woensdag 75 jaar geleden werd Leeuwarden bevrijd. Kooistra heeft het allemaal meegemaakt.

Jack Kooistra (90) was woensdagmiddag te gast in de live uitzending van het radioprogramma Lokaal Vandaag op LEO Middelsé, de lokale omroep van Leeuwarden.

De Leeuwarder nazi-jager wordt wel de Friese Wiesenthal genoemd. In zijn huis in Leeuwarden heeft Kooistra een groot archief over de Tweede Wereldoorlog dat hij nu aan het digitaliseren is.

Kooistra speurde onder meer in 1992 samen met het televisieprogramma Reporter van de omroep KRO de collaborateur Jacob Luitjens op in Canada. Canada wees hem uit en Luitjens werd in Nederland tot 28 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

In juni 2005 maakte Kooistra bekend dat hij een punt zou zetten achter zijn speurwerk. Diezelfde maand kwam zijn boek Een laatste saluut: Fryslân in de oorlog uit, waarin de namen staan van de omgekomen personen in Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kooistra bleef wel actief als journalist voor het Friesch Dagblad.

Het vervolg op Een laatste saluut verscheen in 2008 onder de titel Strijders, onderdrukkers en bevrijders: Fryslân in de oorlog (met medewerking van Milja Roosjen en Klaas Jansma). In dit boek zijn de namen opgenomen van omgekomen geallieerden, gesneuvelde Friese militairen aan beide zijden en Duitsers, aangevuld met die van de vermisten. Ook is een lijst opgenomen van door het verzet geliquideerde verraders en een selectie van oorlogsmisdadigers, handlangers en meelopers die na de oorlog veroordeeld werden.

In april 2009 kwam opnieuw een boek van hem uit, Recht op wraak (samen met Albert Oosthoek). Hierin staan verhalen over liquidaties door het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. In 2009 verscheen ook een biografie over Jack Kooistra van Klaas Jansma: De hardloper.

In 2016 ontving Jack Kooistra een Zilveren Anjer "(...) voor zijn werkzaamheden als chroniqueur van WO II door oorlogsslachtoffers een gezicht te geven en voor zijn inzet om oorlogsmisdadigers op te sporen” uit handen van Prinses Beatrix.

Het programma Lokaal Vandaag met de Leeuwarder nazi-jager Jack Kooistra werd gepresenteerd door Jane Rose Kelly Clarent. De technicus van dienst was Gerard van den Bos.

 

De informatie over Jack Kooistra is afkomstig uit Wikipedia.

Discussieer mee