U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarder ondernemers nemen kijkje in gevangenis 

Een groep van vijftig ondernemers van de Commerciële Club Leeuwarden (CCL) heeft maandagavond een bedrijfsbezoek gebracht aan de penitentiaire inrichting (PI) Leeuwarden. 

Het doel van het bezoek was tweeledig. De zakenmensen kregen de kans om eens een kijkje te nemen op een plek waar je normaal gesproken niet komt. Voor de PI was het een mooie kans om de ondernemers te laten zien wat er zoal gebeurt achter de beveiligde gevangenismuren. De vertegenwoordigers van CCL kregen bovendien de vraag voorgelegd om na te denken in hoeverre zij een rol kunnen spelen bij de maatschappelijke opdracht van PI Leeuwarden.

“Vrijwel iedereen die hier een straf uitzit, keert weer terug in de samenleving”, zo vertelde gevangenisdirecteur Toon Molleman aan de ondernemers. “Om zo’n terugkeer te laten slagen is het hebben van werk vaak dé succesfactor. Vandaar onze vraag: wat kunnen jullie hieraan eventueel bijdragen? Denk dan bijvoorbeeld aan het uitbesteden van werkzaamheden aan ons arbeidsbedrijf waar gedetineerden dadelijks de handen uit de mouwen moeten steken. Of wellicht wilt u eens nadenken over de mogelijkheid om een (ex-)gedetineerde een stageplek of zelfs een baan te kunnen bieden.” Harde toezeggingen werden nog niet gedaan, maar verschillende aanwezige ondernemers gaven wel aan om mogelijkheden te zien voor een samenwerking met de penitentiaire inrichting.

De leden van de Commerciële Club Leeuwarden konden tijdens de rondleiding door de gevangenis ook een kijkje nemen in één van de werkzalen van het arbeidsbedrijf van de PI. Gedetineerden kunnen hier 20 uur per week uiteenlopende werkzaamheden verrichten in het houtbedrijf of de metaalafdeling en eenvoudig productiewerk doen. Naast het opdoen van een arbeidsritme en werkervaring, kunnen de gedetineerden bovendien certificaten en diploma’s halen waar ze buiten de muren baat bij hebben. Om het belang van het werken tijdens detentie te onderstrepen wordt begin 2020, bij wijze van proef, de werkweek voor een deel van de gedetineerden in de Leeuwarder gevangenis uitgebreid van 20 naar 32 uur.

Een bezoek aan het Re-integratiecentrum binnen de bajesmuren was eveneens onderdeel van het bezoek. Gedetineerden kunnen hier allerlei zaken regelen die hun terugkeer naar de maatschappij kunnen vereenvoudigen. Zoals het aanvragen van een ID, het volgen van een opleiding, of het regelen van huisvesting. “Mijn complimenten dat jullie zo veel tijd en moeite steken in deze mensen”, zo stak één van de CCL-leden zijn bewondering voor het gevangenispersoneel niet onder stoelen of banken.

Discussieer mee