U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Leeuwarders hebben weinig auto's, maar wel meer dan in 2005

Inwoners van Leeuwarden hebben het minst vaak een auto in Fryslân. Per huishouden stonden er in 2020 gemiddeld 0,81 auto's op de oprit, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Het zijn er 0,12 per gezin meer dan in 2005.

Op Vlieland en Schiermonnikoog staan wel minder auto's (0,63 per huishouden), maar door het kleine aantal inwoners is dat aantal verstoord. In de Noordelijke provincies heeft alleen de gemeente Groningen minder auto's; 0,55 per gezin. In Opsterland staan naar verhouding de meesten van de provincie: 1,29 per huishouden.

Meeste auto's van Fryslân
Er waren in 2020 totaal 51.044 personenauto's in Leeuwarden, verreweg het meeste in de provincie. De tweede plek ging naar Súdwest-Fryslân, waar 43.087 wagens geregistreerd staan. In Noord-Nederland hebben alleen Groningen en Emmen meer auto's. Leeuwarden heeft minder auto's dan landelijk gemiddeld is, dat scheelt 15,6 procent.

Het aantal steeg sinds 2005; er staan nu 16,73 procent meer auto's per huishouden geregistreerd dan in 2005. Op Smallingerland, Vlieland en Schiermonnikoog na, kwamen er overal in de provincie nog meer auto's bij.

Discussieer mee