U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Lezing 'De Joodse Bruiloft'

Zaterdagmiddag 10 november om twee uur geven Auke Zeldenrust en André Boers in boekwinkel Van der Velde in Leeuwarden een lezing over De Joodse Bruiloft

In dezelfde periode dat Annet Huisman de opnames maakte voor haar Fryslân DOK-serie De Joodse Bruiloft (te zien op 11 november, Noordelijk Filmfestival), schreef journalist Auke Zeldenrust zijn boek De Joodse Bruiloft. Beide zijn gebaseerd op het verhaal van Barend Boers en Mimi Dwinger.

Na de dood van Barend Boers en Mimi Dwinger in 2007 openen hun kinderen, Yvette, André en Marion Boers de geheimzinnige reiskoffer die tot dan toe gesloten moest blijven. Ze vinden een unieke, volledig intact gebleven film over de bruiloft van hun ouders, in 1939 in de synagoge van Leeuwarden. Ook zien ze talloze documenten, brieven en foto’s van de bruiloftsgasten – vrienden en familieleden die ze nooit hebben gekend en die vermoord zijn in de gaskamers van Auschwitz en Sobibor. In de film komen deze mensen lachend en feestvierend tot leven. De kinderen begrijpen opeens waarom ze vroeger nooit in de koffer mochten kijken: zo sjouwden papa en mama het ondraaglijke verleden met zich mee.

Zelf waren Barend en Mimi er ternauwernood in geslaagd te ontsnappen aan de nazi’s. Ze reisden in 1942 door Frankrijk – in het spoor van hun huwelijksreis van drie jaar eerder, maar ditmaal in compleet andere omstandigheden – en vluchtten te voet over de Pyreneeën naar Spanje: een levensgevaarlijke tocht. Daar stapten ze op de boot naar Jamaica om te ontkomen naar Amerika en Canada. Maar ze keerden terug naar Europa, omdat ze tegen de Duitsers wilden vechten.

Schrijver en journalist Auke Zeldenrust heeft met De Joodse Bruiloft een zeldzaam aangrijpend en meeslepend verhaal opgetekend, aan de hand van het authentieke bronnenmateriaal dat hem ter beschikking stond: de koffer.

(foto: Omrop Fryslân)

Discussieer mee