U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Lezing over Eva en Bram Beem

Germa Greving, directeur van museum Het Pakhuis in Ermelo, vertelt op zondag 9 februari over Eva en Bram Beem. In Het Pakhuis is een tentoonstelling gewijd aan deze twee Joodse kinderen uit Leeuwarden, die in Ermelo waren ondergedoken tijdens de oorlog.

De kinderen werden in februari 1944 opgepakt en enkele weken later al vermoord in Auschwitz. De brieven die ze vanuit Ermelo schreven aan hun ouders Retje (Rosette) en Hartog Beem, zijn in 1988 aangetroffen onder de vloer van Potgieterstraat 5 in Leeuwarden. De documenten staan nu centraal in de tentoonstelling ‘Verborgen Brieven’.

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Groeneweg 1. Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: HCL. Toegang: gratis.

Hartog Beem werd in 1892 geboren in Harderwijk in een traditioneel Joods gezin. Na de lagere school deed hij mulo en vervolgens de kweekschool. Hij werkte als docent in o.a. Den Helder In 1920 trouwde hij met Rosette Kannewasser. Van 1925 tot 1958 was Beem (met uitzondering van de oorlogsjaren) leraar Duits aan de gemeentelijke hbs in Leeuwarden. Er kwamen drie kinderen, van wie de oudste vlak voor de oorlog verongelukte.

In 1942 moest het gezin onderduiken. Vader en moeder vonden onderdak bij een collega van Beem in Potgieterstraat 5 in Leeuwarden. De kinderen werden ondergebracht bij de familie Hillebrandt in een landhuis te Ermelo. Uit Ermelo schreven Eva en Bram als ‘Jan en Lini de Witt’ eens in de veertien dagen brieven naar hun ouders. Ze moesten hun ouders ‘oom en tante’ noemen in de brieven. Op een avond in februari 1944 gaat het mis. Bij een huiszoeking ontdekken drie SS’ers de kinderen. Ze moesten mee en werden via Westerbork naar Auschwitz gebracht. Op 6 maart 1944 zijn ze daar vermoord in de gaskamers.

In augustus 1945 reisde Hartog Beem naar Ermelo. Hij vernam daar meer over het lot van zijn kinderen en ontving ook nog enkele persoonlijke spullen en brieven. Vader en moeder Beem hebben nooit meer met anderen over hun kinderen willen praten. Ook de vondst van de brieven in de woning in de Potgieterstraat in 1988 werd geheim gehouden voor de toen levende Beem.

Vader en moeder Beem hebben na de oorlog  toch weer een manier gevonden om iets  van het leven te maken. Beem schreef boeken over het Jiddish en over de historie van Joden in Nederland, ook over de Joden in Leeuwarden. Tot 1958 was hij voorzitter van de Joodse gemeente in Leeuwarden. In dat jaar verhuisde het echtpaar naar Hilversum. In 1973 overlijdt Rosette. Hartog overlijdt op 1 december 1987, 12 dagen voor zijn 95e verjaardag.

Discussieer mee