U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

LF2028 zet Fryslân opnieuw op de culturele kaart

Meer dan zestig projecten, drie triënnales en volop ruimte voor regionale en internationale talentontwikkeling. Vandaag presenteerde Leeuwarden-Fryslân 2028 het programmaboek Generatie 2028 dat de Friese cultuur de komende jaren moet versterken. "En dat lukt als we ambitieus durven te zijn”, aldus artistiek leider Sjoerd Bootsma

De eerste van de drie Triënnales is in 2022. Deze grote manifestatie heeft als thema 'Op de bodem van de zee'. Fryslân dat door de Friezen door de eeuwen heen met succes tegen het water verdedigd is, staat centraal.

Zoals bekend komt Fuerza Bruta naar Leeuwarden! Dit wereldberoemde, grensverleggende Argentijnse gezelschap zal Friesland op zijn kop zetten. Ontsnap uit de realiteit en ervaar deze dynamische show waarbij je wordt meegenomen naar een wervelende wereld waar het onverwachte domineert. Na wereldsteden als Buenos Aires, Londen, New York wordt Look Up uitgevoerd door Fuerza Bruta van 5 t/m 19 december aan de rand van de stad van Leeuwarden.

Op 30 november 2019 komt Fair Saturday, een cultureel protest tegen ongebreideld koopgedrag, naar Leeuwarden.

Groots en meeslepend: achter de dijk bij Paesens Moddergat wordt in september 2020 het aangrijpende verhaal van visserman Peter Grimes vertolkt. De opera, geproduceerd door David Lelieveld, toont het benauwde en soms benepen leven in een kleine vissersgemeenschap. Ruim 180 uitvoerenden spelen in de Wadopera en nemen het publiek mee naar het Engeland van begin 19de eeuw, naar een dorp aan de kust van Suffolk. Met passende en bovenal prachtige muziek van componist Benjamin Britten nemen regisseur Paul Carr en dirigent Arnaud Oosterbaan hun toehoorders mee naar de kleine, met zichzelf worstelende gemeenschap.

European Green Capital
"We willen in 2025 European Green Capital worden”, zegt artistiek leider Sjoerd Bootsma. "En we zijn in de race voor UNESCO City of Literature. Culturele hoofdstad was zó succesvol, iedereen wil door.”

Kunst en cultuur brachten in aanloop en tijdens het Culturele-Hoofdstadjaar tienduizenden mensen in beweging. Bootsma: "Culturele Hoofdstad heeft Fryslân geleerd dat we niet alleen een provincie van Nederland zijn, maar ook een sterke, creatieve regio binnen Europa. Een regio die kunst inzet voor maatschappelijke verandering.”

 

Discussieer mee